Έλσα Δημοπούλου| Όπως φροντίζουμε την υγεία μας πρέπει και τις διαπροσωπικές σχέσεις μας

Share on:

Για την αξία των ανθρώπινων σχέσεων, για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην σημερινή εποχή, και πως μπορούν να βελτιωθούν, μίλησε η ψυχολόγος Έλσα Δημοπούλου, με αφορμή το βιβλίο της “Οι σχέσεις που ονειρευόμαστε, στη ValueNews.gr και τη Γεωργία Ζιαγάκη.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως στα σκαριά βρίσκεται ήδη το δεύτερο βιβλίο της, με θέμα την ευτυχία στην επαγγελματική ζωή, ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης.

Με τη συνδρομή του έμπειρου νευρολόγου-ψυχίατρου Γιώργου Δημόπουλου, η συγγραφέας παρουσιάζει ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, που ήρθε για να φωτίσει το θολό τοπίο των σχέσεων και να μας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσουμε τις σχέσεις μας με τους σημαντικούς άλλους.

Αναλυτικότερα,

«Είναι πολύ σημαντικό να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματα μας και να δημιουργήσουμε τις σχέσεις που ονειρευόμαστε. Το βιβλίο μιλάει για τις επαγγελματικές σχέσεις και πως να τις βελτιώσουμε. Μιλάει για τις σχέσεις ζευγαριού και πως να τις βελτιώσουμε. Μιλάει για τις οικογενειακές σχέσεις, ποια είναι τα εφόδια και τα εμπόδια για να δημιουργήσουμε υγιής σχέσεις. Και πάνω από όλα διαπραγματεύεται την σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Πως δηλαδή θα νιώσουμε καλύτερα ώστε να μπορέσουμε να συνάψουμε υγιής και καλές διαπροσωπικές σχέσεις.

Το πιο σημαντικό είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουμε κάποια προβλήματα από το παρελθόν, όπως κάποια τραύματα στην παιδική ηλικία, κάποια δυσκολία στην σχέση με τους γονείς αλλά και αργότερα στην ενήλικη ζωή. Όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να τα εντοπίσουμε, να δούμε ποια είναι τα αδύναμα στοιχεία μας και πως αυτά επηρεάζουν τις σχέσεις μας. Πλέον οι σχέσεις δοκιμάζονται όσο ποτέ, και τα επιστημονικά συμπεράσματα και μηνύματα, είναι χρήσιμα για την ισορροπία και την ευτυχία.»

Τοξικές σχέσεις

«Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια τοξική σχέση τότε υπάρχουν κάποια σημάδια μέσα από την οποία θα μπορούσε να την αναγνωρίσει. Ένα από αυτά είναι να αισθάνεσαι ότι δεν σε καταλαβαίνει ο άνθρωπος που έχεις απέναντι σου, ότι δεν έχει την λεγόμενη ενσυναίσθηση. Ότι δεν κατανοεί την διαφορετικότητα μας, διότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Πρέπει να βρούμε το σημείο όπου δημιουργείτε αυτή η τοξικότητα, αυτή σύγκρουση. Σίγουρα όταν ο άλλος μας μειώνει, μας υποβιβάζει είναι σίγουρα μια τοξική σχέση. Πολλές φορές όταν κάποιος δυσκολεύεται να καταλάβει πως νιώθουμε, συμβαίνει διότι δεν είναι σίγουρος για τα δικά του συναισθήματα.

Το να μετατραπεί μια τοξική σχέση σε υγιή φυσικά και μπορεί να επιτευχθεί, όμως προϋποθέτει να μπορούν και οι δύο να αναγνωρίσουν ποιο είναι το πρόβλημα της σύγκρουσης, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το θέλουν και οι δυο. Μέσα από τα λάθη μας, μαθαίνουμε, δηλαδή μια λάθος σχέση μπορεί να είναι προετοιμασία για μια σωστή. Η βοήθεια από έναν ειδικό είναι πάντοτε καλή ιδέα καθώς θα μπορέσει να βγάλει το πρόβλημα προς τα έξω, κάτι σαν την μαία, που βοηθάει την μητέρα με το αγέννητο μωρό, βοηθώντας και εμάς να βρούμε την συναισθηματική ευεξία.»

Σε μια εποχή όπου όλα εξελίσσονται πολύ γρήγορα, οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να προφτάσουν το παιδί. Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, να μην τα περιμένεις όλα από την αρχή. Ένα δεύτερο είναι η αγάπη, να μπορέσουν δηλαδή να κατανοήσουν, να μην υπάρχει ανταγωνισμός, να δέχεσαι τον άλλον όπως είναι χωρίς αλληλοκατηγορίες. Ο σεβασμός είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας, και θάρρος να μπορέσεις να εκφράσεις αυτό που αισθάνεσαι στον άλλον, είτε αυτό είναι τα παιδιά στους γονείς είτε το αντίστροφο. Ρόλο φυσικά παίζουν και άλλες αρετές. όπως είναι η αλληλοεκτίμηση, η κατανόηση της διαφορετικότητας, η εμπιστοσύνη και η καλλιέργεια του εαυτού μας. Χρειάζεται πολλές φορές να εκπαιδευτούν και οι γονείς στα νέα δεδομένα.»

Ίντερνετ και ανθρώπινες σχέσεις

«Επηρεάζονται πολύ με το ίντερνετ οι ανθρώπινες σχέσεις μας, όλα πρέπει να είναι σε μέτρο. Το ίντερνετ μπορεί να βοηθήσει να έρθεις σε επαφή, δεν πρέπει όμως να το νιώθουμε σαν εχθρό, σαν κάτι που μας απομακρύνει. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε σαν εργαλείο, το οποίο καταφέρνει να σε φέρει κοντά και σε βοηθά να κρατάς επικοινωνία.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζω ακόμη ένα βιβλίο, που αφορά την ευτυχία στην εργασία μας. Επειδή μίλησα αρκετά για τις σχέσεις και πως να τις βελτιώσεις στο πρώτο βιβλίο, έτσι λοιπόν είναι και ο χώρος της εργασίας, ένας δημιουργικός χώρος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης. Στο δεύτερο βιβλίο θα μιλήσω επίσης για την υγεία στην επαγγελματική μας.»

50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο

«Σε συνεργασία με τον πατέρα μου θα βρισκόμαστε στο Ζάππειο και θα υπογράφουμε βιβλία. Ο ίδιος ως ψυχίατρος και συγγραφές έχει γράψει κάποια βιβλία αυτοβελτίωσης αλλά και το δικό μου “Οι σχέσεις που ονειρευόμαστε” έγινε σε συνεργασία μαζί του.
Θα μιλήσουμε με τον κόσμο, για το πως να έχει υγιής σχέσεις, να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις μας, θέματα που μας πονάνε, διότι όπως φροντίζουμε την υγεία μας πρέπει να φροντίσουμε και την σχέση μας.»

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE