Το αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά – αυστηροί έλεγχοι στα νησιά

Share on:

 

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στα λιμάνια της χώρας, με τους περισσότερους αδειούχους να φεύγουν πλέον προς τα ελληνικά νησιά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ατελειώτες ήταν οι ουρές το πρωί στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, ωστόσο οι έλεγχοι του λιμενικού σώματος παραμένουν εντατικοί, με τους αρμόδιους να ενημερώνουν πως όσοι ταξιδιώτες δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα δεν θα επιβιβάζονται στα πλοία.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη προ ημερών, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως 4.500 άτομα δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν καθώς δεν είχαν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνταν.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις προς τα νησιά, εξακολουθούν τα ισχύουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, θα πρέπει:


α) Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό, ή 

β) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης. Ή…

γ) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν. Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Πηγή: parapolitika.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE