Τι ισχύει τελικά για το «χαράτσι» 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις

Share on:

Σε εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» διευκρινίζεται τι προβλέπεται για τους παρόχoυς του ΕΟΠΥΥ στο «χαράτσι» 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις με τρεις επισημάνσεις. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις ως:

– προς τη διαδικασία υποβολής δαπάνης από τους παρόχους

– προς τον κανόνα καθορισμού του ποσού της καταβολής υπέρ ΕΟΠΥΥ

– προς την εκτέλεση των παραπεμπτικών

Ως προς τη διαδικασία υποβολής δαπάνης από τους παρόχους διευκρινίζονται τα εξής:

1. Η απομείωση του ποσού που καταβάλλεται από τους δικαιούχους υπέρ ΕΟΠΥΥ εφαρμόζεται στην υποβαλλόμενη δαπάνη του εκάστοτε ιδιώτη παρόχου υπηρεσιών υγείας, αφού προηγουμένως εφαρμοστεί η κλιμακωτή έκπτωση (Rebate) του άρθρου 100 του ν.4172/2013 (Α’167).

2. Στο υποβαλλόμενο τιμολόγιο θα αναγράφεται αθροιστικά το ποσό του ενός (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τριών (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Ως προς τον κανόνα καθορισμού του ποσού της καταβολής υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.:

Σε περίπτωση που σε ένα παραπεμπτικό συνυπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις/ιατρικές πράξεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικά ποσά καταβολής (0€ ή 1€ ή 3€), η καταβολή που θα εφαρμόζεται θα είναι αυτή της διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής πράξης που αντιστοιχεί στο υψηλότερο ποσό.

Ως προς την εκτέλεση των παραπεμπτικών:

Στα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν πριν την 01.05.2024 αλλά εκτελούνται από αυτή την ημερομηνία και μετά η καταβολή ποσού υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ εφαρμόζεται κανονικά.

Τέλος, ενδεχόμενες ειδικότερες οδηγίες δύναται να παρασχεθούν εκ μέρους του Οργανισμού σας αναφορικά με την αντιστοίχιση διαθέσιμων κατηγοριών εξετάσεων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και το ποσό καταβολής υπέρ ΕΟΠΥΥ που αντιστοιχεί στα παραπεμπτικά που τις περιλαμβάνουν καθώς και τις τυχόν εξαιρέσεις σε επίπεδο διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής πράξης.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕΔΩ

Πηγή: Healthstat


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE