Οργισμένοι αγρότες στην Valuenews | Με τα λόγια δεν γεμίζει το στομάχι

Share on:

Την οργή χιλιάδων αγροτών ανά την Ελλάδα προκάλεσαν οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για παροχή ενισχύσεων του αγροτικού εισοδήματος και φορολογικών διευκολύνσεων.  

Οι αγρότες κάνουν λόγο για ψίχουλα και ζητούν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με πολύωρα μπλόκα σε όλη τη χώρα και δεν αποκλείουν κάθοδο και στο κέντρο της Αθήνας.

Αγρότες από την Ημαθία, τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και τα Τρίκαλα μιλούν στην Valuenews.gr και καταγγέλλουν την έντονη παρουσία των αστυνομικών αρχών στις κινητοποιήσεις τους.

Ειδικότερα:

Ταφόπλακα η νέα ΚΑΠ για την βιωσιμότητα των αγροτών

Διαμαντόπουλος Διαμαντής | Πρόεδρος Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου

«Όλοι μαζί οι αγρότες θα κινηθούμε ενωμένοι. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση ας σκεφτεί το τι πρέπει να κάνει. Πάντως με την αστυνομία στους δρόμους δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα. Ας μας καλέσει σε ένα διάλογο η Κυβέρνηση για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουμε.

Ο κος Αυγενάκης είπε ότι είμαστε κομματικά υποκινούμενοι. Οι εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός ήταν εντελώς άστοχες. Δεν ικανοποιήθηκε ο κόσμος. Εξοργίστηκε περισσότερο γιαυτό ζητάει περαιτέρω κινητοποιήσεις στους δρόμους. Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν αγώνα όσο πιο πολιτισμένο γίνεται, αλλά δυστυχώς δεν μας το επιτρέπουν».

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών

«Το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα , η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου και η νέα ΚΑΠ. Εάν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική απάντηση από την Κυβέρνηση τότε οι κινητοποιήσεις μας θα είναι πιο δυναμικές. 

Η οικονομία του Νομού Σερρών στηρίζεται στην αγροτική οικονομία. Άρα λοιπόν όταν υπάρχει πρόβλημα στην αγροτική οικονομία, το πρόβλημα αυτό μετατοπίζεται και στην οικονομία. Πέραν αυτού το πρόβλημα περνάει και σε κοινωνικό επίπεδο. Το πρόβλημα που έχει ο Νομός Σερρών αυτή τη στιγμή είναι το πρόβλημα που έχουν όλοι οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα. Το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και η νέα ΚΑΠ ήρθε ως επιστέγασμα, ως ταφόπλακα στη βιωσιμότητά μας».

Με τα λόγια δεν γεμίζει το στομάχι

Τσιπέλης Χρήστος | Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ορμυλίας Χαλκιδικής

«Από προχθές η αστυνομία γνώριζε πως θα κατεβούμε με τρακτέρ και αυτοκίνητα, ώστε να καταθέσουμε στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στο γραφείο που έχει εκεί ο πρωθυπουργός. Συντάξαμε εμείς τα αιτήματα μας και θέλαμε απλώς να πάμε να τα καταθέσουμε.

Η αστυνομία το γνώριζε τρεις ημέρες πριν και είπαν πως θα μας αφήσουν. Στο Λάκκωμα όμως βάλανε τις κλούβες των ΜΑΤ και δεν μας άφηναν να περάσουμε. Υπήρχε έντονη αναμπουμπούλα από τον κόσμο, ανοίξαμε όμως τον παράδρομο και τον κεντρικό δρόμο.

Ο Υπουργός δε μας δέχτηκε. Θεωρώ πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό και θα παρθούν πιο εντατικά μέτρα. Σε έναν παραγωγό που για παράδειγμα πληρώνει 10.000 ευρώ στο ρεύμα, ο κος Μητσοτάκης μας δίνει τα 300 ευρώ. Θεωρώ πως είναι σταγόνα στον ωκεανό. Για 10.000 δέντρα πλήρωσα, 60.000 ευρώ γεωτρήσεις. Το 10% που μας δίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση αντιστοιχεί 7.000 ευρώ. Πάνω από τις μισές γεωτρήσεις στην περιοχή της Χαλκίδας είναι με ρεύμα και μάλιστα οικιακό.

Ζητάμε αγροτικό πετρέλαιο, αφορολόγητο στην αντλία για τους παραγωγούς. Ζητάμε αγροτικό ρεύμα για τις γεωτρήσεις μας, για τα χωράφια μας. Ο κος Λιβανός μας είχε υποσχεθεί πως η ελιά Χαλκιδικής θα μπει στην αποζημίωσή. Από το 2021 λοιπόν, η κυβέρνηση γνωρίζει για το συγκεκριμένο πρόβλημα και δεν έχει κάνει τίποτα.

Το αποτέλεσμα που βλέπεται αυτή τη στιγμή στους δρόμους, τουλάχιστον από τη μεριά της Χαλκιδικής, μπορούσε να “μαζευτεί” από το 2021, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα για εμάς. Η κυβέρνηση ναι μεν είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά δε θέλει να πάρει άλλα μέτρα. Με τα λόγια όμως δε γεμίζει το στομάχι, ούτε μπορούμε να βγάλουμε παραγωγή, ούτε να γεμίσουμε τα τρακτέρ μας».

Ηλιάδης Γρηγόρης | Μέλος Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Είμαστε διατεθειμένοι να κλείσουμε και δρόμους αν χρειαστεί και συγκεκριμένα την Παλαιά Εθνική Οδό στο Ε66.

Έχουν πέσει και άλλες προτάσεις στο τραπέζι, με κυρίαρχη αυτήν που θα έχει μια κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Βέβαια, τα τρακτέρ μας είναι μιας 40ετίας και δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες αποστάσεις. Εάν πράγματι αποφασιστεί μια κινητοποίηση στην Αθήνα εμείς θα κατεβούμε με τα λεωφορεία και τα μεγάλα τρακτέρ πιθανολογώ από τη Λάρισα και τη Στερεά Ελλάδα. Ακούγεται ακόμη ότι θα δοθούν και φορτηγά, για να βγουν τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση με αυτά που ανήγγειλε θεωρώ πως δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει. Να ξεκαθαρίσουμε πως ζητάμε τα περσινά μας χρήματα, δε ζητάμε επιδόματα, ούτε προκαταβολές. Αυτό αποτελεί και ένα ομαδικό αίτημα όλου του αγροτικού κόσμου. Όπως είναι επίσης και το αγροτικό πετρέλαιο. Δε γίνεται να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου προμηθεύει τους αγρότες τις με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και εμείς να το έχουμε μόνο για τους μεγαλοβιομηχάνους. Δεν έχει καταλάβει ο κόσμος πως εάν εμείς δεν παράγουμε, δε θα έχουν να φάνε.

Αν ήθελε πράγματι η κυβέρνηση διάλογο με τους αγρότες θα το είχε κάνει εξ αρχής, όταν δηλαδή αποφασίζανε για τη νέα ΚΑΠ, και όχι τώρα.

Ένα ακόμη κοινό ζήτημα είναι η αναθεώρηση του ΕΛΓΑ, κάτι που ζητάνε όλοι οι αγρότες. Εμείς σαν δενδροκαλλιεργητές είχαμε ακαρπία, κάτι που δε δέχτηκε ο ΕΛΓΑ. Φέτος η παραγωγή στα ροδάκινα δεν ξεπέρασε τους 2 τόνους, κι όμως ο ΕΛΓΑ αναφέρει πως με βάση τα θερμόμετρα τους δεν έδειξε ότι υπήρχαν θερμοκρασία μείον. Τα δικά μας θερμόμετρα λοιπόν έδειξαν -5 βαθμούς την περίοδο της ανθοφορίας. Ζητάμε μέσω ενός de minimis να ενισχυθούν τα δέντρα που δεν πιάνει ο ΕΛΓΑ. Να συμπεριληφθούν και τα καιρικά φαινόμενα στις αποζημιώσεις».

Τσέκας Λάμπρος | Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τρικάλων Η ΑΝΟΙΞΗ

«Υπάρχει διάθεση από όλους τους συναδέλφους αγρότες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σαφώς οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης δεν μας ικανοποιούν γιαυτό λέμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να κλιμακώσουμε τη δράση μας, να κάνουμε πιο μαζικά τα μπλόκα μας και πιο ενεργά».

Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

«Καταρχάς εμείς λέμε ότι θα πρέπει να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό και με μικτό υπουργικό κλιμάκιο, γιατί μια σειρά από αιτήματα δεν έγκειται στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα όμως λέμε και το εξής θα πάμε σε ένα διάλογο εφόσον η Κυβέρνηση έχει δείξει διάθεση να λύσει τα προβλήματά μας. Εάν είναι να πάμε, να μας πει ότι δεν έχει να μας δώσει τίποτα, να μας χτυπήσουν φιλικά στην πλάτη και να μας διώξουν με άδεια χέρια, όχι τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε».

Αυτά είναι τα αιτήματα των αγροτών που «καίνε»

«Ζητάμε μείωση του κόστους παραγωγής, ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα να είναι στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ούτως ώστε να καλύπτει κάθε πιθανή φυσική καταστροφή ή νόσο, όταν πρόκειται για κοπάδια.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλίας, άμεσες και στο 100% αποζημιώσεις στους πληγέντες συναδέλφους μας. Είτε πρόκειται για φυτικό κεφάλαιο, ζωικό ή για πάγιους εξοπλισμούς. Στη Θεσσαλία διεκδικούμε μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, στο σύνολο της Περιφέρειας, ούτως ώστε να μην πνιγόμαστε κάθε τρεις και λίγο».

Έντονη η παρουσία της αστυνομίας

«Από την πρώτη στιγμή να πούμε ότι η αστυνομία εκτελώντας τις διαταγές της Κυβέρνησης είναι εκεί και ασκεί τρομοκρατία στους συναδέλφους μας. Εμείς λέμε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν φοβάται τίποτα, δεν υποχωρεί. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια».

Valuenews.gr

Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE