Μήτσιος | «Καυτή πατάτα» το μεταναστευτικό για όλη την Ευρώπη

Share on:

“Καυτή πατάτα” χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα για όλη τη Ευρωπαϊκή Ένωση ο γνωστός Διεθνολόγος Γιάννης Μήτσιος με συνέντευξη του στην Valunews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου.

Ο κος Μήτσιος τόνισε ότι παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της μετανάστευσης, η Τουρκία παραμένει πάγια στις θέσεις της σε καίρια ζητήματα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Ειδικότερα:

«Πιστεύω πως μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη εικόνα για αυτό που συζητείται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πιθανόν, από τη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο μεταξύ των δυο χωρών να υπάρξει κάποια λεπτομέρεια και να ξεκαθαριστούν κάποια σημεία. Ανησυχητικό είναι το πως θα αντιμετωπίσει γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα του μεταναστευτικού, ιδιαίτερα μετά την κρίση των σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας, μετά τις “ορδές” βαρκών με ανθρώπους από την Αφρική που έφτασαν στην Ιταλία.

Υπενθυμίζουμε πως ο Ελον Μασκ έγραψε στην πλατφόρμα του twitter πως Γερμανικές εταιρίες πληρώνουν 10 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να φέρνουν λαθρομετανάστες στην Ιταλία., μια δήλωση που έφερε περισσότερες αναταραχές και διαφωνίες μεταξύ των δυο χωρών.

Επομένως, όλο αυτό το “πλέγμα” σχέσεων με το μεταναστευτικό πιστεύω πως αποτελεί την πιο “καυτή πατάτα” για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μέσα σε αυτό βρίσκεται και η δικιά μας σχέση Ελλάδας -Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πάντα απρόβλεπτη και παζαρεύει, δεν ξέρουμε όμως εάν τελευταία στιγμή θα τα τινάξει όλα στο αέρα και θα βρεθούμε πάλι με ένα φαινόμενο, όπως το Γενάρη του ’20 στη Θράκη. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειές, είναι όμως το πιο σοβαρό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κυπριακό | Η Τουρκία ακολουθεί εξωτερική πολιτική με στρατιωτικό βάθος και όραμα

Δύσκολα θα αλλάξει η Τουρκία τη γραμμή πάνω στην οποία κινείται. Δε σκέφτεται τη θέση της απέναντι σε εμάς, αλλά σκέφτεται ευρύτερα γεωπολιτικά, με μεγαλύτερο στρατιωτικό βάθος και όραμα για το ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία, στον Καύκασο αλλά και στα Βαλκάνια. Επομένως, εμείς δεν πρέπει να βλέπουμε τη σχέση μας με την Τουρκία μεταξύ δυο γειτονικών χωρών. Πρέπει και εμείς να δούμε τον δικό μας ευρύτερο ρόλο με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική τόσο στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Μέση Ανατολή. Δεν πιστεύω πως το κάναμε αυτό στον βαθμό που έπρεπε ή στον βαθμό που θα θέλαμε να γίνει. Ήδη πληρώσαμε με τις ζωές των ανθρώπων και των Ελλήνων αξιωματικών στη Λιβύη, κάτι που πραγματικά πιστεύω να μας γίνει μάθημα για τις επιλογές μας αργότερα.

Μεγάλο ρόλο πιστεύω πως θα παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και φυσικά πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι δυο κομμάτια πολύ κομβικά για τις μελλοντικές αλλαγές, διότι μια ήττα της Ουκρανίας άρα και της Δύσης και μια εσωτερική ανατάραξη στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των προεδρικών εκλογών του 2024, μπορεί να “λύσει τα χέρια” της Τουρκίας και να της ανοίξει τον δρόμο για τη δική της εξωτερική πολιτική.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ:


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE