«Φύλακες» των συνόρων οι αγρότες του Έβρου προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις

Share on:

Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων αγροτών και κτηνοτρόφων του Έβρου, ζητούν σύσσωμα τα μέλη των αγροτικών συλλόγων της περιοχής που προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του Τελωνείου των Κήπων.

Με συνέντευξή τους στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, τόσο ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Δουνάκης, όσο και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κώστας Αλεξανδρής επανέλαβαν την πρόθεσή τους να ανοίξουν τον διάλογο με την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ζητούν επίσης την άμεση χρηματοδότηση του αρδευτικού έργου της περιοχής.

Ειδικότερα:

Κώστας Δουνάκης | Πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων  Έβρου

«Εμείς βιώνουμε μια κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτά που έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια. Ειδικότερα με τη νέα ΚΑΠ που διανύουμε φάνηκε αδύναμη η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να διαχειριστεί το θέμα των πληρωμών. Εκτός αυτού, εξακολουθεί και υπάρχει το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, που ενώ φάνηκε να μειώθηκε η τιμή της παραγωγής για το 2023, η εμπορική τιμή δηλαδή, η κυβέρνηση δε στάθηκε στο πλευρό μας, με τα έξοδα και τα κόστη παραγωγής να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη με τα μέλη των Συλλόγων και αποφασίστηκε να γίνει μια κινητοποίηση στο τελωνείο των Κήπων με αποκλεισμό μόνο για τα εμπορικά φορτηγά που επιθυμούν να μπουν στη χώρα από την Τουρκία. Δεν ενοχλήσαμε καθόλου ούτε τους πολίτες ούτε δυσκολέψαμε κάπως την καθημερινότητα τους».

Αναμένουμε απάντηση από τον κο Αυγενάκη για το πότε θα συναντηθούμε

«Σε ότι αφορά τον διάλογο με την κυβέρνηση έχουμε ζητήσει από τον κο Αυγενάκη και από τον κο Κελέτση να επισκεφθούν την περιφέρεια μας. Nα καθίσουμε και να συζητήσουμε. Η πρόσκληση όμως προς τον κο Αυγενάκη γίνεται επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό, παρόλα αυτά δεν μπορούσε επικαλούμενος κάποιες άλλες προτεραιότητές.

Πραγματοποιήθηκε και μια σύσκεψη με τον νέο Περιφερειάρχη κο Τοψίδη, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα καλέσει και θα κλείσει ένα ραντεβού με τον κο Αυγενάκη. Αναμένουμε να μας πει μέρα και ώρα».

«Εμείς ως κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας διατυμπανίζουμε από το 2015, ότι όταν εφαρμόστηκε στην προηγούμενη ΚΑΠ η τεχνική λύση, όπου διαχώρισε τη χώρα μας σε 7 χωρικές ενότητες, εμείς ήμασταν σε αυτήν που είχε το μεγαλύτερο συντελεστή πυκνότητας βόσκησης.

Ένας κτηνοτρόφος για παράδειγμα που είναι στην Πελοπόννησο, παίρνει για μια ζωική μονάδα, ένα εκτάριο ενώ στη δική μας την περιφέρεια, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, παίρνουμε ένα εκτάριο στις 3,3 ζωικές μονάδες. Παίρνουμε δηλαδή για 3,5 αγελάδες 250 ευρώ, ενώ μια άλλη περιοχή της χώρας, όπως είναι η Πελοπόννησος, παίρνουν για ένα εκτάριο 250 ευρώ αλλά μέσα στο εκτάριο βάζει 1 ή 2 αγελάδες.

Εμείς από 2015 φωνάζουμε για αυτό και κανένας δε μας έχει ακούσει. Πρέπει δηλαδή αυτές οι ανισότητες, εκτός της νησιώτικης χώρας, να διερευνηθούν και να παίρνουμε όλοι ισάξια τα ίδια χρήματα. Να σταματήσει αυτή η αδικία που συμβαίνει στην περιοχή μας».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Κώστας Αλεξανδρής | Πρόεδρος  Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης

«Το θέμα είναι πως δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να βγάζουμε τα τρακτέρ στους δρόμους για να ανοίξει ένας διάλογος.

Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι πως στην ουσία κλέψανε λεφτά από τις τσέπες των αγροτών μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και των επιδοτήσεων.

Ο κόσμος πήρε πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούται, ενώ πολλοί παραμένουν εκείνοι που δεν έχουν πληρωθεί καθόλου.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν συσσωρευτεί τα προβλήματα, είτε σε αρδευτικά έργα, είτε στις εγκαταστάσεις και δυστυχώς, οι Υπουργοί αλλάζουν χωρίς να δίνονται λύσεις.

Το τελωνείο αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό και η κινητοποίηση μας ήταν προειδοποιητική. Κατευθυνθήκαμε και προς τη μεριά του Πετάλου, μια περιοχή περίπου 7,5 χιλ. στρεμμάτων στην απέναντι πλευρά του ποταμού του Έβρου, πρέπει δηλαδή να περάσεις το ποτάμι για να φτάσεις εκεί.

Ο λόγος που κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί είναι διότι υπάρχουν άνθρωποι που καλλιεργούν τη συγκεκριμένη έκταση και δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρδευτικά έργα. Έχουμε καταθέσει προς χρηματοδότηση στο Υπουργείο ένα αρδευτικό έργο.

Εάν τα σύνορα της χώρας δε φυλάσσονται από τον στρατό αλλά από τους πολίτες, τα όπλα μας είναι τα μηχανήματα μας. Είναι ότι φεγγοβολάν τα τρακτέρ μας μέσα στο κάμπο. Αυτό πρέπει να καταλάβουν και να μας δώσουν περισσότερα “όπλα”. Είναι ντροπή νέοι άνθρωποι να σηκώνονται και να φεύγουν. Να υπάρχει φτωχοποίηση και ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου, πόσο μάλλον της ελληνικής παραμεθόριους υπαίθρους.

Αρχικά, οι πυρόπληκτοι θα πρέπει να λάβουν όλες τις αποζημιώσεις τους άμεσα. Δεύτερον, θα πρέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να βγάλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δώσει τα χρήματα που δικαιούνται οι παραγωγοί. Και τρίτον και πιο σημαντικό, είναι να επενδύσουμε ουσιαστικά στον Έβρο στον πρωτογενή τομέα, να κάνουμε τους ανθρώπους να παραμείνουν εδώ. Γιατί πολύ απλά θα τον χάσουμε τον Έβρο.

Την Πέμπτη αναμένεται να στηρίξουμε την κινητοποίηση που λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε σε επικοινωνία και με τους αγρότες της Θεσσαλίας, τους οποίους θα συναντήσουμε και αύριο. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως θα βγει ένα νέο πλάνο κινητοποιήσεων.

Σήμερα το είπαμε και στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο Υπουργείο Αμύνης και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι για εμάς το να γίνει αρδευτικό έργο στην απέναντι πλευρά του ποταμού, είναι το ύψιστο θέμα. Εάν δεν το χρηματοδοτήσουν θα περάσουν τα τρακτέρ στην απέναντι πλευρά. Σήμερα σταματήσαμε ακριβώς στο ποτάμι. Ξέρουν πως είμαστε οι φύλακες των συνόρων και προειδοποιούμε πως η επόμενη κινητοποίησή θα είναι πιο έντονη.

Αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν προβλήματα αλλά είναι ντροπή εδώ και χρόνια να μην μπορούμε να διαχειριστούμε τα χρήματα της κοινής αγροτικής πολιτικής και να κάνουμε τέτοιου είδους λάθη και τέτοιου είδους παραλείψεις. Υπάρχουν άνθρωποι που τους έκλεψαν τα χρήματα μέσα από το πορτοφόλι τους».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE