Μαζική συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ | Αύξηση μισθών και μέτρα για την ακρίβεια

Share on:

Ρεπορτάζ Γεωργία Ζιαγάκη

Πανελλαδική απεργία και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Κύριος στόχος η αύξηση των μισθών και τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Ποιοι απεργούν

Με κύρια πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και έχοντας δίπλα τους την ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων επισιτισμού-τουρισμού, μεταξύ άλλων, ζητά την πλήρη και καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση των «αντεργατικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη», αυξήσεις «σε όλους τους μισθούς και όχι μόνο στον κατώτατο», καθώς και μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης.

Ακόμη, την συμμετοχή τους δήλωσε και η ΟΙΕΛΕ, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ιδιωτικά ΚΕΚ).

Απεργούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Όσο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας, ενώ οι φωτογράφοι έλαβαν κανονικά μέρος στην 24ωρη απεργία.

Φυσικά ακολουθούν οι εργαζόμενοι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αφού σήμερα στάση εργασίας έχουν πλοία, γραμμή 1, τρόλεϊ, γραμμές 2 και 3, τραμ καθώς και ΟΣΕ/Προαστιακός(10:00-13:00).

“Αγωνιζόμαστε-Αντιστεκόμαστε”

Με κύριο πρόβλημα τις αυξήσεις στα καύσιμα και του ηλεκτρικού ρεύματος να δημιουργεί απόγνωση στους χαμηλόμισθους νέους και στους χαμηλοσυνταξιούχους, μεταξύ άλλων προσπαθούν όλοι μαζί να τραβήξουν μια γραμμή τέλους πριν σαρώσει την ελληνική κοινότητα.

Με τα παραπάνω ως γνώμονα διεκδικούν:

  • Υπογραφή Επ. Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  • Ενίσχυση των Δημοσίων Συγκοινωνιών
  • Άμεσα μέτρα για την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
  • Άμεση κατάργηση των εμποδίων στη συνδικαλιστική δράση που επιφέρει ο Νόμος Χατζηδάκη.
  • Μαζικές προσλήψεις σε υγεία και παιδεία
  • Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων της διετίας 2016-2017
  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
  • Νέες προσλήψεις αορίστου χρόνου
  • Την ομαλή μετάβαση όλων των εργαζομένων στις νέες δομές ΕΣΠΑ χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε θερμό και ευχάριστο κλίμα. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Ο κόσμος είχε γεμίσει τους δρόμους και κάθε λογής ηλικία βρισκόταν εκεί. Με τα πανό τους σαν ασπίδα υπερυψωμένα και την φωνή τους σαν όπλο ζητούν τα 8ωρα τους, τις Κυριακές τους και τις ζωές τους.

Με έντονα φορτισμένο συναισθηματικό λόγο ανέφεραν:

“Μας στερούν κάθε δικαίωμα εργασίας που καταχτήθηκε με αγώνα μέχρι σήμερα. Μια κυβέρνηση που εγώ λέω όχι, δεν είναι ανίκανη, αντίθετα είναι πάρα πολύ ικανή. Είναι μια κυβέρνηση που η πολιτική της έχει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσωπο και είναι πάρα πολύ ικανή στην υπεράσπιση των συμφερόντων που εκπροσωπεί . Μια κυβέρνηση που στόχο έχει την αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας, όπως την ξέρουμε σήμερα. Μια κυβέρνηση που τσακίζει τους εργαζομένους και τις μικροεπιχειρήσεις.”

Επαναφορά της κυκλοφορίας

Λίγο μετά τον Κεραμικό βρισκόντουσαν οι πρώτοι κλειστοί δρόμοι. Η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί και στις λεωφόρους Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας, από το ύψος της οδού Σέκερη και στην οδό Σταδίου, όπως και στο δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας. Οι δρόμοι πλέον έχουν ανοίξει και υπάρχει ένα μικρό μποτιλιάρισμα γύρω από την πλατεία Κλαυθμώνος ενώ η κυκλοφορία στην Σταδίου είναι ομαλή.

Πηγή: ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE