Πάντζος | Δεν ελέγχεται η οργή των Ρομά – Η Πολιτεία ευθύνεται για τις συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων

Share on:

Ευθύνη στην Πολιτεία για τις εκδηλώσεις οργής των Ρομά, με αφορμή το τραγικό περιστατικό του 16χρονου που βρίσκεται στο Νοσοκομείο από πυρά αστυνομικού, έπειτα από καταδίωξη, επέρριψε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας  Ελλήνων Ρομά Βασίλης Πάντζος.

Ο κος Πάντζος είπε μεταξύ άλλων ότι η πολιτεία δεν διδάχθηκε από το παρελθόν και επέρριψε ευθύνες στην κρατική μηχανή για την τραγική διαβίωση των Ελλήνων τσιγγάνων.

Ειδικότερα :

Δεν καταφέραμε να ελέγξουμε την οργή των Ρομά

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να τους ελέγξουμε. Δεν είμαστε ούτε το κράτος, ούτε ο σούπερμαν, άνθρωποι είμαστε, να διασφαλίσουμε την ειρήνη για να μην έχουμε απώλεια ζωής.

Τώρα όσον αφορά το περιστατικό, πραγματικά είναι πολύ βαρύ αστυνομικός να πυροβολεί. Υπάρχει βίντεο από το βενζινάδικο, εκεί που φεύγει ο οδηγός Ρομά ήταν οι αστυνομικοί εκεί και ακολούθησαν το αυτοκίνητο.

Ήξεραν οι αστυνομικοί με τι έχουν να κάνουν, τους ενημέρωσε την ίδια στιγμή ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου ότι αντιμετώπισε αυτό το πράγμα. Τους είπε λογικά ότι ένας Ρομά δεν μου πλήρωσε 20ευρώ βενζίνη.

Θα έπρεπε δηλαδή για 20 ευρώ βενζίνη, εφόσον ξέρουν την παράβαση, να γίνει τέτοια δράση από τους αστυνομικούς και να γίνει χρήση όπλου; Θα έπρεπε να τον αφήσουν!

Εδώ μιλάμε για αστυνομικούς, όχι για απλούς πολίτες, επαγγελματίες δεν είναι; Δεν έχουν εκπαιδευτεί; Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το αυτοκίνητο να το παρακολουθήσουν, να πάρουν αριθμό πινακίδων, να δουν που θα σταματήσει, να καλέσουν ενισχύσεις και να τον συλλάβουν. Το να πυροβολούμε στο κεφάλι, είναι λύση αυτό; Και δεν είναι ηπρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε ανήλικο Ρομά. Δεν διδαχθήκαμε δηλαδή οι αστυνομικοί και όλοι μας, από τον περασμένο χρόνο με το περιστατικό δολοφονίας του Νίκου Σαμπάνη;

Αν αυτή την στιγμή, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι και να είμαστε δημοκράτες. Εάν αυτή την στιγμή το παιδί αυτό δεν ήταν τσιγγανάκι, ξέρετε τι θα γινόταν;

Βεβαίως υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και με τεκμήρια.

Υπάρχουν αναταραχές, δεν ενθαρρύνουμε κάτι τέτοιο, δεν το επικροτούμε, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι πληγωμένοι, θυμωμένοι, οργισμένοι, καταπιεσμένοι και εκδηλώνουν και αυτοί την διαμαρτυρία τους. Κάψανε δύο λάστιχα, κάψανε δύο κάδους, τουμπάρανε και δύο αυτοκίνητα ή ένα. Εδώ πέρα μέσα στο κέντρο της Αθήνας κάθε φορά μπάχαλο το κάνουν και δεν μιλάει κανένας. Άλλες ομάδες, μπάχαλο τα κάνουν χωρίς τέτοια συμβάντα».

Η Πολιτεία έχει αφήσει τους Ρομά στην τύχη τους

«Η Πολιτεία εδώ και δεκαετίες, ολόκληρες δεκαετίες, δεν εφαρμόζει τις δράσεις και τις πολιτικές που θα έπρεπε να εφαρμόσει. Γιατί η Πολιτεία σε μεγάλο βαθμό το κράτος, οι κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι έχουν μια μεγάλη μερίδα στο περιθώριο δεκαετίες ολόκληρες. Γιατί η Πολιτεία δεν βελτιώνει τις ζωές αυτών των ανθρώπων και τους έχουν στη λάσπη χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς υποδομές.

Πέφτουν στο κενό όλα μας τα αιτήματα. Γιατί λοιπόν το κράτος, το οργανωμένο κράτος που συμμετέχει στην Ευρώπη εδώ και 40 χρόνια, που παίρνει ευρω-προγράμματα και ευρω-κονδύλια και χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν εφαρμόζει πολιτικές ένταξης;

Και ποιο είναι στο σχέδιο δράσης; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις έρευνες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, μέσα από σοβαρούς θεσμικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όλες οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί παραμένουν κενό γράμμα και η πρόοδος είναι σχεδόν μηδενική. Υπάρχουν επίσημα έγγραφα.

Η Πολιτεία και τα κόμματα, είναι εκεί για να δίνουν λύσεις. 40 χρόνια οι καταυλισμοί είναι στην ίδια μοίρα. Πότε θα φύγουν αυτοί οι άνθρωποι δηλαδή πότε; Βοηθάμε όσο μπορούμε αλλά εμείς δεν είμαστε το κράτος.

Οι Έλληνες Τσιγγάνοι είναι σε ακραία φτώχεια

«Βοηθάμε! Κάθε φορά βγαίνουμε μπροστά και χειριζόμαστε τέτοιες εντάσεις και καταστάσεις αλλά και η Πολιτεία, εμάς σαν όργανο δεν μας ενδυναμώνει θεσμικά. Δεν μας δίνει τα εργαλεία για να μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να λειτουργήσουμε σαν πολλαπλασιαστής, ώστε να εντάξουμε ομαλά την κοινότητα των Ελλήνων τσιγγάνων που είναι σε ακραία φτώχια, σε ακραία εξαθλίωση, σε βαριά περιθωριοποίηση. Να μένουν μέσα στις λάσπες τον χειμώνα, μέσα στο καλοκαίρι, στις πανδημίες, να μην έχουν να πλυθούν και το κράτος να μην κάνει τίποτα».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE