Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα | Απεργίες σε όλους τους τομείς – Κλειστοί οι δρόμοι στο δρόμους της Αθήνας

Share on:

Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. 24ωρη πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο Σύνταγμα. Πορείες και συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Μετρό, Τραμ και ηλεκτρικός θα λειτουργήσουν μέχρι τις τρεις, λεωφορεία και τρόλεϊ έως τις 9 το βράδυ, ακινητοποιημένος όλο το 24ωρο ο προαστιακός. Δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, δάσκαλοι, καθηγητές, και οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό -Τουρισμό. Κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια».

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ηλίας Κούκος, βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος όπου υπάρχει η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ανάμεσα στα αιτήματα εκείνα που αφορούν το δυστύχημα στα Τέμπη και συγκεκριμένα τη διερεύνησή του και την απόδοση ευθυνών. Μια ακόμα συγκέντρωση εκείνη της ΑΔΕΔΥ είναι προγραμματισμένη στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το ΠΑΜΕ κάνει συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κάτια Νιάκαρη, που ακολουθεί την πορεία των φοιτητών και των εκπαιδευτικών εκπρόσωποι των οποίων λένε ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα γραφεία της Hellenic Train. Διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποίησεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει 6 προσαγωγές.

Στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένα τρία συλλαλητήρια. Η συγκέντρωση του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή σωματείων και οργανώσεων έχει κεντρικό σύνθημα «Ακούστε τις Φωνές». Υπάρχει ένα ακόμα κάλεσμα στο Άγαλμα Βενιζέλου από το ΠΑΜΕ, φοιτητές και μαθητές. Νωρίτερα υπήρξε κάλεσμα από μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στην περιοχή της Καμάρας. Επίσης πραγματοποιήθηκε σιωπηρή διαμαρτυρία από μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο όπου τοποθέτησαν 57 καρέκλες, όσα και τα θύματα των Τεμπών, δεμένες με μαύρες κορδέλες με τα ονόματα των νεκρών πάνω σε αυτές.

Και στην Πάτρα αναμένεται να γίνει συγκέντρωση η οποία διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο της Πόλης. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Ούτε από αέρος μετακινήσεις

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00.

Λόγω συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) στην 24ωρη γενική η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και από την Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ), από 00:00 έως 23:59 της 16 Μαρτίου.

Οι Μηχανικοί διεκδικούν επίλυση των θεμάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν στα συστήματα radar, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει.

ΠΟΕΕΤ: Συμμετοχή στην απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ

Τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

«Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών είναι το πρώτο μέλημα της Πολιτείας και θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο, κάτι που φάνηκε στο ατύχημα των Τεμπών με τραγικό τρόπο πως δεν είναι. Ζητάμε την απόδοση ευθυνών και την εξασφάλιση πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Παράλληλα, η επίθεση που εξαπολύεται αδίκως προς ευσυνείδητους εργαζόμενους και εκπροσώπους τους, για να καλυφθούν παθογένειες δεκαετιών, είναι πράγματι εξοργιστικό. Η εργασιακή απορρύθμιση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς αυτά τα ολέθρια αποτελέσματα» επισημαίνει η ΠΟΕΕΤ σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει, οι διεκδικήσεις συνοψίζονται ως εξής:

«- Απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη.

– ‘Αμεσα η εξασφάλιση της ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών στα ΜΜΜ.

– Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

– Κατάργηση τη εκ περιτροπής εργασίας, που προκαλεί κενά σε εργασιακές θέσεις.

– Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου στα προ μνημονίων επίπεδα.

– Απόδοση του εφάπαξ στην 20ετία.

– Ένταξη των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ, όπως ήταν μέχρι το 2012».

Συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην απεργία

Σε μαζική συμμετοχή καλεί τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ στην 24ωρη πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Με αίτημα να απαιτηθεί «μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών».

Η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Αθήνα που θα γίνει στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Πηγή : ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE