Αμέτρητες καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης ζώων

Share on:

Την οργή και τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης έχουν προκαλέσει τα αλλεπάλληλα περιστατικά κακοποίησης ζώων που βλέπουν τη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, το πρώτο τετράμηνο του 2023 σχηματίστηκαν 705 δικογραφίες και συνελήφθησαν 138 άτομα. Το συνολικό ύψος των προστίμων που επιβλήθηκαν ξεπερνά τα 3.300.000 ευρώ, ωστόσο εύλογο είναι το ερώτημα αν και πόσα από αυτά πληρώνονται. Στο Κορωπί συνελήφθη ιδιοκτήτης που άφησε γαϊδουράκι δεμένο, χωρίς τροφή και νερό και πέθανε.

Η ιστορία του άνδρα με το καπέλο που ποδοπάτησε και σκότωσε ένα γατάκι στη Θεσσαλονίκη πυροδότησε έκρηξη αγανάκτησης.

Ήταν ένα από τα αμέτρητα περιστατικά ωμής βίας κατά ανυπεράσπιστων ζώων , από τα ελάχιστα όμως που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας αφού η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη.

«Το πρόβλημα το μεγάλο είναι η παθητική κακοποίηση των ζώων το οποίο είναι καθημερινό και αφορούν ζώα που είναι μόνιμα δεμένα, ζώα που στερούνται επαρκή τροφή και νερό επισημαίνει ο Θεόδωρος Καμπούρης, τμηματάρχης του τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ».

Τα στοιχεία από την τηλεφωνική γραμμή 10410 που θεσπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία γι’ αυτό το σκοπό, σοκάρουν. Μέσα σε μόλις 7 μήνες, από τις 4/10/2022 έως τις 7/5/2023, έχουν υποβληθεί 2.552 καταγγελίες. Μόνο στην Αττική έχουν γίνει 1726 καταγγελίες και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Θεσσαλονίκη με 202 .

Αναλυτικά κατά περιοχή, στην Αττική έγιναν 1736 καταγγελίες και στη Θεσσαλονίκη 202.

«Οι τηλεφωνικές καταγγελίες είναι 12 με 15 την ημέρα. Είναι αρκετά μεγάλο το νούμερο» επισημαίνει ο κ. Καμπούρης.

«Άτομα που έχουν στην κηδεμονία τους ζώα δεν προβαίνουν σε στείρωση με αποτέλεσμα tα κουτάβια θα τα πετάξει ο υποτιθέμενος κηδεμόνας είτε στα σκουπίδια είτε στα χωράφια» καταγγέλει η Βασιλική Αποστολοπούλου, μέλος φιλοζωικής δράσεης Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.

Μπορεί κάποιοι να μην ανταποκρίνονται στην αφοσίωση που ένα ζώο μπορεί να προσφέρει, υπάρχουν όμως κι αυτοί που σε αυτά βρίσκουν χαρά και βοήθεια. Πρόκειται για τους σκύλους θεραπείας που έχουν ήδη βοηθήσει αφιλοκερδώς περισσότερα από 2000 άτομα.

«Ο σκύλος για τα παιδιά με αναπηρία είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνητρο. Την ώρα της συνεδρίας είναι ο φίλος του οπότε είναι ένα παιχνίδι» ενημερώνει η Τέρψη Πασχάλη, Πρόεδρος εθελοντικής ομάδας Therapydogs .

Οι σκύλοι θεραπείας περιμένουν να αναγνωριστούν από την Πολιτεία παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της υγείας ατόμων και με ψυχιατρικά προβλήματα.

Με νόμο του 2021, η θανάτωση ζώου είναι κακούργημα με πολύ αυστηρές ποινές, ωστόσο για όλες τις υπόλοιπες μορφές κακοποίησης, δεν σχηματίζεται καν δικογραφία και προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου που κυμαίνεται από 5 έως 15 χιλιάδες ευρώ.

Πηγή : ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE