«Βόμβα» Μητρόπουλου για τις συντάξεις αναπήρων και χηρείας | 300.000 θα δουν μείωση | Συνέντευξη στην ValueNews

Share on:

Για αιφνιδιασμό 300.000 και πλέον οικογενειών, με σύνταξη χηρείας ή αναπηρίας, από την Ελληνική Κυβέρνηση έκανε λόγο σε συνέντευξη του στην ValueNews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος.

” Εάν κάποιος λαμβάνει δύο συντάξεις που ξεπερνούν τα 384 ευρώ, κόβεται αυτή που υπερέχει. Οι μειώσεις αυτές κυμαίνονται από 5% έως 25%” , ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Μητρόπουλος.

Ο Γνωστός Εργατολόγος μίλησε ακόμη για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων των γυναικών, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό πολύ σκληρό για τον γυναικείο πληθυσμό.

Ειδικότερα:

Μειώσεις συντάξεων χηρείας και αναπηρίας

“Κάποιες ώρες πριν λήξει το έτος ο κος Τσακλόγλου αιφνιδίασε 300.000 και πλέον οικογένειες, που λάμβαναν συντάξεις χηρείας ή αναπηρίας. Ενώ αυτή η διάταξη αφορά το Νόμο Κατρούγκαλου (μια κακή ρύθμιση), που έλεγε ότι όποιος έχει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε πάνω από μια σύνταξη θα παίρνει μόνο μια Εθνική Σύνταξη.

Η σύνταξη αυτή είναι η 345 ευρώ (αν έχει 15 χρόνια ασφάλιση) ή 384 ευρώ (αν έχει 20 χρόνια ασφάλιση). Ενώ αυτό είχε εφαρμοστεί για όλους, για πέντε χρόνια η προηγούμενη Κυβέρνηση, τον δικό της Νόμο, την βάρβαρη αυτή σκληρή ρύθμιση, την εξαίρεσε και δεν την εφάρμοσε για το ζήτημα του πολιτικού κόστους.

Εν ολίγοις εάν κάποιος λαμβάνει δύο συντάξεις που ξεπερνούν τα 384 ευρώ, κόβεται αυτή που υπερέχει. Οι μειώσεις αυτές κυμαίνονται από 5% έως 25%”

Νέο επικουρικό

“Με το νέο επικουρικό, εφαρμόζεται στο εξής το επικουρικό της κεφαλαιοποίησης. Εγκαταλείπουμε το δημόσιο ασφαλιστικό επικουρικό σύστημα, που ήταν όλα κρατικές υπηρεσίες, δημόσιες καταβολές και δημόσια σύνταξη και τώρα περνάμε στο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα.

Οι εισφορές που θα καταβάλλονται δεν θα πηγαίνουν στους προηγούμενους συνταξιούχους, θα πηγαίνουν σε έναν κουμπαρά των νέων ασφαλισμένων. Όποιος θέλει θα κρατάει τον κουμπαρά όσο θέλει ο ίδιος. Όμως μετά την 1/1/25, υποχρεωτικά τα χρήματα του κουμπαρά που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τότε και στο μέλλον, θα δίδονται σε επενδυτικές εταιρείες, για να παίζουν σε τρία επίπεδα επενδυτικού ρίσκου.

Εάν χαθούν τα χρήματα, δεν θα πάρει σύνταξη μεν ο δικαιούχος, αλλά θα έχει εγγυημένες τις εισφορές σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή με τον πληθωρισμό του έτους που θα πάρει τα χρήματα. Όποιος μπήκε από το περασμένο Σάββατο και μπαίνει στο μέλλον στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, αυτός υποχρεωτικά πάει στο νέο σύστημα. Από 1/1/23 όποιος είναι μέχρι τώρα 35 ετών, μπορεί να επιλέξει αν θα εγκαταλείψει το υφιστάμενο σύστημα και να μπει στο νέο”.

Καταργήθηκαν όλες οι πρόωρες συντάξεις των γυναικών

“Για να μπορεί πια μια γυναίκα να βγει στη σύνταξη, πρέπει να έχει 40 χρόνια ασφάλισης στο 62ο έτος της ηλικίας της, αλλιώς πάει στο 67ο έτος. Η ερμηνεία είναι ότι το δημογραφικό έρχεται χιονοστοιβάδα να πλακώσει τις κοινωνίες. Για μια ακόμη φορά, οι μεγάλες χαμένες αυτής της αρνητικής μεταρρύθμισης είναι οι γυναίκες. Μέχρι τώρα οι γυναίκες γνωρίζανε ότι μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 57, 58 ή 60 με μικρή σύνταξη, αλλά στα 67, 68 και 69 αν δεν πιάσουν 12.000 ένσημα, 40 χρόνια ασφάλισης δεν μπορούν. Είναι ένας σκληρός στόχος για την γυναίκα.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE