Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ επιχείρηση που συνδέεται με το κύκλωμα Carousel

Share on:

Έρευνες του ΣΔΟΕ έφεραν στο φως φοροδιαφυγή εκατομμυριών με εικονικά τιμολόγια. Εταιρεία “φάντασμα” λειτουργούσε τουλάχιστον 3 χρόνια χωρίς την έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής έχοντας πληροφορίες για τις εν λόγω εταιρείες, προχώρησε σε ελέγχους αναζητώντας παραβάσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή-εμπορία σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών στην Κεντρική Μακεδονία.

Εκμεταλλευόμενη και την σημαντική άνοδο των τιμών των σιτηρών που έχουν καταγραφεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, η επιχείρηση φαίνεται να είχε παράνομα κέρδη αξίας 1,28 εκατ. Ευρώ.

Έλεγχος για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στην έδρα της εταιρείας, κατασχέθηκαν φορολογικά στοιχεία και λοιπές σημειώσεις. Βρέθηκαν παραβάσεις που αφορούν τη μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 1,280,000 ευρώ για τα έτη 2020, 2021, 2022 και στο στόχαστρο μπαίνουν οι προμηθευτές και οι πελάτες της εταιρείας ώστε να διαπιστωθεί η εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων που εξέδωσε και έλαβε η ελεγχόμενη.

Ο έλεγχος εξετάζει και την περίπτωση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με εικονικά τιμολόγια και υποτιμολόγηση στις πωλήσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των περιοίκων, δεν έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, ενώ ο διαχειριστής που αναζητήθηκε στη διεύθυνση κατοικίας του, είναι άγνωστος.

Με την συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας και με την παρουσία Δικαστικού λειτουργού κατασχέθηκαν κατασχέθηκαν σφραγίδες της επιχείρησης που συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος CAROUSEL.

Επίσης σε όχημα βρέθηκαν πλήθος σφραγίδων συνολικά 12 επιχειρήσεων, φορολογικά στοιχεία των εταιρειών που σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος CAROUSEL. Πλαστές εξουσιοδοτήσεις με σφραγίδες Δημόσιας Αρχής, εκτυπωτής για τη έκδοση φορολογικών στοιχείων, κάρτες πιστωτικών ιδρυμάτων στα ονόματα των διαχειριστών της εταιρείας, τρεις επιταγές αξίας 100,000 ευρώ, Αστυνομική Ταυτότητα και άδεια οδήγησης ημεδαπού προσώπου, φωτογραφίες διαβατηρίων των εμπλεκομένων προσώπων και 13 κάρτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Σε έρευνα 13 επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε ότι 9 από αυτές δεν ήταν σε λειτουργία.

Τα στοιχεία αυτά τα επεξεργάζονται από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προκειμένου να αποτιμηθεί το ύψος της ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το κύκλωμα πραγματοποιούσε εισαγωγές μέσω ενδιάμεσων ανύπαρκτων εταιρειών και στη συνέχεια υποτιμολογούσε τις πωλήσεις στους “πελάτες” των εμπορευμάτων χωρίς να αποδώσει τους ανάλογους φόρους.

Στο στόχαστρο επιχειρήσεις που πήραν τιμολόγια από ανύπαρκτες εταιρείες

Με τη δράση του κύκλωμα δημιουργούσε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών, καθώς είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα εμπορεύματα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται και λοιπές επιχειρήσεις που πήραν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες εταιρείες, που εξέδιδαν τα εικονικά τιμολόγια, καθώς και τις χρηματικές ροές για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Δεσμεύτηκαν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί των “εγκεφάλων” του κυκλώματος για την άμεση προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου.

Η έρευνα επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη-μέλη, με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου.

Πηγή : ValueNews


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE