Κατρούγκαλος | Σκόπιμη μικροπολιτικά η Εξωτερική Πολιτική – Ευθείες βολές στον Μητσοτάκη | Συνέντευξη στην Valuenews

Share on:

Ευθείες βολές στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς της Χώρας στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα, τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την επ’ αόριστον παρουσία των Αμερικανών στην Ελλάδα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, εξαπέλυσε με συνέντευξή του στην Valuenews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος .

Ο πρώην Υπουργός υποστήριξε ότι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στο Αιγαίο κατά 12 ναυτικά μίλια, την προεκλογική περίοδο, επιβεβαιώνει ότι είναι δέσμια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Επέρριψε δε, σοβαρές ευθύνες στην Κυβέρνηση για την σωστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιας και ακόμη δεν έχει καταργηθεί ο αλυτρωτισμός στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ειδικότερα:

Ξανά το Oruc Reis στο Αιγαίο

“Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη η συμπεριφορά της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς; Η Κυβέρνηση έχει μια αφήγηση περί τάχα πλήρως απομόνωσης της Τουρκίας λόγω ανατροπής των συσχετισμών που προέκυψαν από τους πρόσφατους εξοπλισμούς και τις αμυντικές συμφωνίες, που δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Τουρκία δεν βρίσκεται σε απομόνωση. Αισθάνεται ότι μπορεί να συνεχίσει την ίδια επιθετική συμπεριφορά απέναντί μας, ενώ εμείς δεν έχουμε πάρει τα αναγκαία μέτρα και να υπάρχει μια απειλή κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να αποκαταστήσουμε ένα καθεστώς διαλόγου με την άλλη πλευρά και να επιδιώξουμε να βρούμε μια λύση”.

Καμία ουσιαστική κύρωση στην Τουρκία

“Η αφετηρία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είχε ληφθεί τον Ιούνιο του ’19 στο τελευταίο συμβούλιο που ήταν παρόν ο Αλέξης Τσίπρας. Έκτοτε αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν η εξειδίκευση αυτής της απόφασης με συγκεκριμένες κυρώσεις. Πράγμα που δεν έγινε. Για ένα διάστημα μάλιστα, μας έλεγε η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ότι είναι στρατηγική πολιτική της Κυβέρνησης να μην επιβάλλει κυρώσεις και φαίνονται τα αδιέξοδα αυτά της πολιτικής”.

Γιατί δεν προχωρά η Ελλάδα στην επέκταση των χωρικών υδάτων

“Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων μας αποτελεί ένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Συναρτάται όμως στο Αιγαίο με το μείζον θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει ήδη μια δέσμευση της Κυβέρνησης και μετά από δική μας προτροπή για επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης. Αυτό θα ήταν κάτι πάρα πολύ χρήσιμο για να αποκρουστούν παραβιάσεις της ΑΟΚΖ και της υφαλοκρηπίδας σε αυτή την περιοχή, που επικαλύπτει την δική μας συμφωνία με την Αίγυπτο και το παράνομο Τουρκο-Λυβικό Σύμφωνο. Σε αυτό το σημείο έχουμε πολλές αντιφατικές δηλώσεις , όπως την περίφημη δήλωση ότι για εμάς κόκκινη γραμμή είναι μόνο τα 6 μίλια. Πράγμα, που προφανώς έστειλε ένα σήμα στην άλλη πλευρά. Εφημερίδα που πρόκεινται στον συντηρητικό χώρο, έγραψε ότι ο κος Μητσοτάκης ετοιμάζει την επέκταση προεκλογικά. Εάν και αυτό το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής πέσει θύμα μιας μικροπολιτικής σκοπιμότητας, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπηρετούνται τα Εθνικά συμφέροντα με τον καλύτερο τρόπο”. Είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής βούλησης το πότε θα προχωρήσουμε στην επέκταση”.

Η παρουσία των Αμερικανών στην Ελλάδα

“Έκανε κάτι ο κος Μητσοτάκης που κανένας Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης δεν είχε κάνει. Να δώσει στους Αμερικανούς την επ’ αόριστον παραμονή των Αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Και ενώ θα περίμενε κανείς αυτό το μεγάλο δώρο να συνοδευόταν από μια ενίσχυση της υποστήριξης των Αμερικανών σε εμάς. Τι είδαμε ; Να αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον East med, αποδεχόμενοι μάλιστα το επιχείρημα της Τουρκίας ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή. Αυτό δείχνει τα αδιέξοδα της πολιτικής του πιστού και δεδομένου. Δεν πρέπει ποτέ μόνον να δίνουμε χωρίς να παίρνουμε”.

Γιατί “τρίζει” η Συμφωνία των Πρεσπών

“Εμείς ως χώρα αμελήσαμε να προωθήσουμε διατάξεις που αφορούν τα δικά μας Εθνικά συμφέροντα. Υπάρχει μια διάταξη στη Συμφωνία των Πρεσπών για να καταργηθεί ο αλυτρωτισμός στα σχολικά βιβλία της γείτονος. Εγώ είχα συμφωνήσει με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Δημητρόφ, αυτό να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Αμέλησε η Κυβέρνηση, όπως αμέλησε και για το θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων των προϊόντων της Μακεδονίας μας. Αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δέσμια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και των αντιδράσεων στο εσωτερικό της“.

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE