Σε θέση μάχης η Ορεστιάδα για πιθανή επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ | Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας στην Valuenews

Share on:

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων και φορέων της Ορεστιάδας προκαλεί ενδεχόμενη επέκταση της χωρητικότητας του ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών), καθώς ήδη η περιοχή είναι επιβαρυμένη και από την λειτουργία του ΚΥΤ Φυλακίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις δύο Υπουργών (Θεοδωρικάκου, Μηταράκη) για μη επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ, οι ακρίτες βρίσκονται σε θέση μάχης για να ανατρέψουν μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ανέφερε οτι ήδη κατέθεσε αίτημα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και υποστήριξε ότι η Ορεστιάδα δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΚΕΚΑ

“Δεν υπάρχει καμία έλευση των ΜΑΤ στον Έβρο. Είναι για άλλους λόγους, έκαναν μια στάση οι διμοιρίες και έχουν ήδη φύγει από την περιοχή. Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας παραμένουν όσον αφορά στο θέμα της αύξησης της χωρητικότητας του ΠΡΟΚΕΚΑ. Αρχικά υπήρχε ο σχεδιασμός για αύξηση και της χωρητικότητας και της δυναμικότητας τόσο στο ΚΥΤ, όσο και στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Τον Μάρτιο του 2021 ανακλήθηκε η απόφαση για αύξηση της δυναμικότητας και χωρητικότητας στο ΚΥΤ. Πρόσφατα με δήλωση του κου Θεοδωρικάκου, διευκρινίστηκε ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση στη δυναμικότητα του ΠΡΟΚΕΚΑ, θα παραμείνει στις 374 θέσεις. Το αγκάθι που παραμένει είναι η αύξηση της χωρητικότητας, γιατί λόγω της εργολαβίας θα δημιουργηθούν και εγκαταστάσεις που είναι για επιπλέον άτομα. Έχουμε την δέσμευση του κ.Θεοδωρικάκου, αλλά για να ήμασταν πλήρως ικανοποιημένοι θα έπρεπε να μην υπάρχει και καμία αύξηση της χωρητικότητας ούτε στο ΠΡΟΚΕΚΑ.”

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΚΕΚΑ

“Μπορεί να έχουμε δύο διαβεβαιώσεις Υπουργών ότι δεν οι μετανάστες εντός του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ δεν θα ξεπερνούν τα 700 άτομα, αλλά είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι χώροι για να μπουν και άλλοι άνθρωποι μέσα. Υπάρχει μια αναστάτωση των κατοίκων, όχι τόσο έντονη όσο ήταν πέρυσι που είχαμε πέσει από τα σύννεφα ότι θα γίνουν δύο δομές μεταναστών, χωρητικότητας 1.500 ατόμων. Σαν Δημοτικό Συμβούλιο συμφωνούμε να βελτιωθούν οι υποδομές, αλλά θα κυνηγάμε μέχρι το τέλος να ανατραπεί η απόφαση της αύξησης του ΠΡΟΚΕΚΑ. Επιμένουμε στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας και επιμένουμε στο πάγιο αίτημα μας ότι τα ΠΡΟΚΕΚΑ δεν έχουν καμία θέση κοντά στα σύνορα. Διότι στο ΠΡΟΚΕΚΑ κρατούνται αυτοί που θα απελαθούν, έχουν δηλαδή εξεταστεί τα αιτήματά τους και απορριφθεί για άσυλο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν στα σύνορα. Κάτι που ενάντια στην τοπική κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει εύκολα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE