Σαρηγιάννης | Με τεστ, μάσκα και αποστάσεις η περίοδος των γιορτών | Συνέντευξη στη Valunews

Share on:

Την χρήση αρκετών τεστ covid, μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και αποφυγή συγχρωτισμού καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων συνέστησε στους πολίτες, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής του Α.Π.Θ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης με συνέντευξή του στην Valuenews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου.

Ο κος Σαρηγιάννης εξήγησε εκτενώς τους λόγους που πρότεινε καθολικό lockdown, για περίπου ένα μήνα, ωστόσο υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ρυθμό εμβολιασμού, θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος απέναντι στην πολύ μεταδοτική μετάλλαξη όμικρον που βρίσκεται ήδη και στην χώρα μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ LOCKDOW

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αναστροφή της πορείας. Είμαστε επίσημα σε αυξητική πορεία. Η δυναμική αυτού του κύματος θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα. Προσπαθήσαμε να βρούμε με ποιο τρόπο μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει και δοκιμάσαμε να δούμε εάν κάνει κανείς ένα lockdown πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να γίνει. Ένα lockdown του ενός μήνα θα μπορούσε να είναι ικανό να αντιμετωπίσει αυτή την επιθετική έξαρση, φυσικά εάν γίνει νωρίς.

Αφού είδαμε αυτό, είπαμε να δούμε και μια δέσμη μέτρων που θα μπορούσαν να αποδώσουν συνολικά όπως ένα lockdown. Υπάρχει πράγματι μια δέσμη μέτρων που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση κρουσμάτων, όπου σε συνδυασμό με τον ρυθμό αύξησης εμβολιασμού, με πλήρη εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11. Σε συνδυασμό επίσης με την τηλεργασία και μείωσης συγχρωτισμού, μπορούμε να πετύχουμε μια καλή αποδοτικότητα απέναντι στην έξαρσης της μετάλλαξης όμικρον”.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΑΙ ΜΑΣΚΑ ΠΑΝΤΟΥ

“Τη χρήση μάσκας παντού την ζητάω εδώ και μήνες. Για την μετάλλαξη όμικρον η σωστή χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους είναι απαραίτητη. Χρειάζεται καλός εξαερισμός των χώρων ή μείωση της πληρότητας αυτών, ώστε το ιικό φορτίο που αναπτύσσεται να μην είναι πολύ μεγάλο.

Αντίστοιχη ελάττωσή του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί να επιτευχθεί με την τηλεργασία”

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

“Προφανώς και η μετάλλαξη όμικρον δεν έχει ωράριο που μεταδίδεται. Αυτό που ισχύει είναι ότι έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα να μην εφαρμόσουμε μέτρα περιοριστικά, όταν χαλαρώνουμε μετά από κάποιο ωράριο και αφού έχουμε πιθανώς πιει κάτι παραπάνω. Όσο λιγότερος είναι ο χρόνος που περνά κανείς μέσα σε ένα συγκεκριμένο χώρο με πολύ κόσμο, τόσο μικρότερο είναι το ιικό φορτίο που αναπτύσσεται αερογενώς.

Άρα το να μειώσουμε το χρόνο που είναι διαθέσιμη η διασκέδαση, η οποία είναι η λιγότερο ελεγχόμενη δραστηριότητα, είναι φανερό ότι βοηθάει στη μείωση της πιθανότητας έκθεσης στον κορωνοϊο”.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE