Πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση

Share on:

Η ικανότητα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει αντίποινα αν οι δυτικοί ηγέτες αρπάξουν τα παγωμένα περιουσιακά της στοιχεία έχει διαβρωθεί από τη μείωση των ξένων επενδύσεων, αλλά αξιωματούχοι και οικονομολόγοι λένε ότι υπάρχουν ακόμη τρόποι να αντεπιτεθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δεσμευτούν τα ακινητοποιημένα ρωσικά αποθεματικά – περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως – και να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ προτιμούν τα κέρδη από τα περιουσιακά στοιχεία, εκτιμώντας ότι θα ανέλθουν συνολικά σε 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027.

Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων κρατείται κεντρικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι προσβάσιμο εάν η Δύση αποφασίσει να τα κυνηγήσει. Η Ρωσία λέει ότι οποιαδήποτε απόπειρα να πάρει το κεφάλαιο ή τους τόκους της θα ήταν «ληστεία» και έχει προειδοποιήσει για καταστροφικές συνέπειες, αν και ήταν ασαφές για το πώς ακριβώς θα μπορούσε να αντιδράσει. Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναγνώρισε το Σάββατο ότι η Ρωσία δεν είχε αρκετή κρατική περιουσία των ΗΠΑ για να ανταποκριθεί συμμετρικά και θα έπρεπε να αναζητήσει τα μετρητά των ιδιωτών επενδυτών – ένα βήμα που είπε ότι δεν θα ήταν λιγότερο επώδυνο.

Η Ρωσία δεν αποκαλύπτει πόσα υπάρχουν στους λογαριασμούς που τηρούνται από το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού της χώρας, μια οντότητα που υπόκειται σε κυρώσεις. Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι το ποσό είναι συγκρίσιμο με τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια των ρωσικών αποθεμάτων που παγώθηκαν.”Οι πληρωμές σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία σε λογαριασμούς τύπου C θα μπορούσαν να αρχίσουν να κατασχέθηκαν υπέρ του κράτους”, δήλωσε ο Vladimir Yazev, διαχειριστής επενδυτικού χαρτοφυλακίου στην επενδυτική εταιρεία Aigenis.

«Επιπλέον, η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει μέτρα για τον αποκλεισμό μη συναλλαγματικών περιουσιακών στοιχείων που εξακολουθούν να κατέχονται από μη φιλικές χώρες». Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν φόρους, επιχορηγήσεις και ιδιωτικές δωρεές.Ένας Ρώσος δικηγόρος εξοικειωμένος με τους λογαριασμούς C, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι εάν μη κάτοικοι αρνηθούν να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων που διοικείται από Ρώσο μεσίτη διορισμένο από το κράτος, η μόνη επιλογή που θα απομένει θα ήταν η δήμευση ή ο αποκλεισμός. Σύμφωνα με το καθεστώς, οι Δυτικοί θα αποκτήσουν αποκλεισμένες από Ρώσους συμμετοχές ξένων τίτλων και οι Ρώσοι θα αποκτήσουν τις αποκλεισμένες από τους δυτικούς ρωσικούς τίτλους. Οι μικροεπενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν έχουν προθεσμία έως τις 8 Μαΐου για να υποβάλουν προσφορές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχουν ακόμη πολλά δυτικά χρήματα στη Ρωσία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από τα αντίμετρα της Μόσχας. Είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει επίσης νομικές προσφυγές κατά της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. «Η Ρωσία…θα υπερασπιστεί ακούραστα τα συμφέροντά της», είπε.

reuters


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE