Παγώνη |Εμβολιασμός στα παιδιά ακόμη και κάτω των 5 ετών | Συνέντευξη στην Valuenews.gr

Share on:

Τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης όμικρον, έκρουσε με συνέντευξή της στην Valuenews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η κα Παγώνη προέτρεψε άμεσα τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ακόμη και κάτω των πέντε ετών και συνέστησε χρήση διπλής μάσκας ή υψηλής προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Υποστήριξε επίσης ότι είναι επιβεβλημένο το self test πριν και μετά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Νέα μέτρα

Έχουμε να διαχειριστούμε μια πανδημία με πολλές μεταλλάξεις. Τα μέτρα όντως χρειάζονται, διότι έχουμε το κύμα με την μετάλλαξη Όμικρον που ήδη έχει φθάσει στη χώρα μας και πρέπει να την διαχειριστούμε. Αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτική, αλλά με πολύ πιο ήπια συμπτώματα. Ήδη στο εξωτερικό, από την Νότια Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική, τα περισσότερα κρούσματα δεν χρειάστηκαν νοσοκομείο, ούτε μονάδες εντατικής θεραπείας. Μπορούσαν να παραμείνουν στο σπίτι τους γιατί αφορούσε το ανώτερο αναπνευστικό, συγκριτικά με την Δέλτα, η οποία έκανε και στο κατώτερο αναπνευστικό πνευμονίες.

Εμείς αυτές τις ημέρες θα είχαμε αύξηση των κρουσμάτων, όπως το έχουμε πει εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Ήδη ξεκίνησε αυτός ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων. Θα πρέπει να ξεκινήσει η σωστή διαχείριση και πάνω απ’ όλα να εφαρμόσουμε σωστά τα μέτρα και βέβαια πάρα πολλά τεστ. Η μάσκα και τα τεστ θα είναι αυτά που θα μας σώσουν, ώστε να περάσουμε καλύτερη πρωτοχρονιά και να μπορούμε να δούμε τους φίλους μας και να βγούμε να φάμε, να μιλήσουμε με συγγενείς μας. Όλα αυτά με μεγάλη προσοχή. Και με τεστ πριν και μετά.

Μάσκες υψηλής προστασίας

Το λέγαμε εδώ και καιρό, υπάρχουν σημεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας, όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Που είναι το ιικό φορτίο; Όπου υπάρχει συνωστισμός, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα, στα νοσοκομεία. Εκεί δεν χρειάζεται να μας το πούνε, ξέρουμε μετά από δύο χρόνια εμπειρίας ότι θα φορέσουμε διπλή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας και βέβαια την απλή μάσκα θα την χρησιμοποιούμε πάντα και σε εξωτερικούς χώρους γιατί και εκεί μπορεί να συναντηθούμε με ανθρώπους, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, να μας μεταδώσουν και να νοσήσουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να αποφύγουμε τη μεγάλη μεταδοτικότητα γιατί η Όμικρον έχει μεγάλη μεταδοτικότητα συγκριτικά με την Δέλτα και πιο ήπια συμπτώματα. Εάν λοιπόν εμείς προλαβαίνουμε την μεταδοτικότητα δεν θα έχουμε πολλά κρούσματα, άρα δεν θα υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.

Η τρίτη δόση προστατεύει και από την Όμικρον

Η τρίτη δόση μας προστατεύει και από την όμικρον, χωρίς να ξέρουμε τα ακριβή ποσοστά. Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να τρέξουμε να κάνουμε την τρίτη δόση για να προστατευτούμε και από την όμικρον. Όποιος νοσήσει από την όμικρον και αφού έχει αρνητικά τεστ μπορεί σε πέντε ημέρες να βγει από την καραντίνα. Εάν όμως συνεχίσει να έχει θετικά τεστ, αυτό θα πρέπει να το δει.

Η κατάσταση των νοσοκομείων στη Χώρα

Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας χρειάζεται χρηματοδότηση, χρειάζεται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που έχουμε ζητήσει και ενίσχυση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν πιεζόμαστε πάρα πολύ, έχουμε φτάσει στα όρια μας αλλά δεν τα ξεπεράσαμε. Εάν η Δέλτα, με τα κρούσματα που υπάρχουν στις άλλες χώρες είναι το ίδιο και στην χώρα μας και δεν “ενοχλήσει” πολύ το σύστημα υγείας, δηλαδή νοσηλείες σε απλές κλίνες covid και σε ΜΕΘ τότε τα πράγματα θα πάνε καλά. Εάν όμως με τα κρούσματα που έχουμε στη χώρα μας και χρειαστεί να έχουμε πολλές νοσηλείες και πολλούς ασθενείς στις ΜΕΘ τότε θα υπάρχει πρόβλημα και πίεση.

Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν VIP, στα νοσοκομεία υπάρχουν αριθμοί κρεβατιών και αριθμοί δωματίων, τα υπόλοιπα να τα ξεχάσουν. Ποτέ κανένας γιατρός δεν θα διαχειριστεί καταστάσεις, να αφήνει ανθρώπους σε ράντζα και να κρατάει κρεβάτια για vip. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Εμβολιασμός των παιδιών και κάτω των 5 ετών άμεσα

Τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και γρήγορα, γιατί ήδη η όμικρον είναι πολύ μεταδοτική στα μικρά παιδιά και μάλιστα και κάτω των 5 ετών. Αυτά τα στοιχεία έχουμε από το εξωτερικό. Γιαυτό λοιπόν καλά κάνανε και φέρανε γρήγορα τις παρτίδες για τα παιδιά. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούν, τόσο πιο ασφαλή θα είναι τα παιδιά.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE