Ο οδικός διπλωματικός χάρτης έως το 2025

Share on:

Ο «οδικός χάρτης» της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, έχει ως σκοπό την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την ενίσχυση της θέσης της χώρας περιφερειακά και διεθνώς. Αποτελεί δε, όπως εξηγούσαν άριστα ενημερωμένες πηγές, το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς τίθενται στόχοι που θα αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα ευνοούν τη διασφάλιση της συνέχειας στην προσπάθεια επίτευξής τους.

Μείζον ζήτημα οι σχέσεις με την Τουρκία

Οι πέντε άξονες γύρω από τους οποίους αναπτύσσεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Εξωτερικών είναι οι ακόλουθοι:

1. Προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, διευθέτηση διμερών εκκρεμοτήτων με γειτονικές χώρες, καθώς και αντιμετώπιση προκλήσεων σε διπλωματικό επίπεδο μέσω της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συμφωνίες.

2. Ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας στην ΕΕ και στον κόσμο.

3. Ενίσχυση της εξωστρέφειας.

4. Προβολή και προώθηση των ελληνικών θέσεων και της Ελλάδας στο εξωτερικό καθώς και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Διασποράς.

5. Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, αναβάθμιση των δομών και εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του. Οι άξονες συνοδεύονται από 39 στόχους.

Μείζον ζήτημα για την Ελλάδα είναι οι σχέσεις της με την Τουρκία και για τον λόγο αυτόν η πλειοψηφία των επτά στόχων του πρώτου άξονα αφορούν την Αγκυρα. Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία με σκοπό την επίλυση της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (στη βάση του Διεθνούς Δικαίου) και η ανάγκη διπλωματικής αντιμετώπισης της «τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς», όπως η επίκληση του casus belli αλλά και η «παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και η επιβολή παράνομων συμφωνιών (σ.σ. τουρκολιβυκό μνημόνιο) που δεν εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών.

Πηγή:tovima


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE