Νέα επιθετική μετάλλαξη του κορωνοϊού έρχεται στη χώρα

Share on:

Ανησυχία προκαλεί η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού που σχετίζεται με το στέλεχος της Όμικρον και φέρεται να πρωτοεμφανίστηκε στη βόρεια Ευρώπη καθώς εκτιμάται πως πιθανώς είναι πιο μεταδοτική. Ωστόσο, οι ειδικοί στην Ελλάδα εμφανίζονται, για την ώρα, καθησυχαστικοί.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, η οποία εντοπίζεται σε Νορβηγία, Δανία, Σουηδία, Βέλγιο και Γαλλία, λέγοντας πως αν και ακόμα είναι υπό διερεύνησηθεωρείται συγγενική με την Όμικρον και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά.

Για τη νέα μετάλλαξη, μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά. Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Όμικρον, ενώ για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι παρατηρείται μια σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Πηγή :cnn


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE