ΝΑΤΟ | Ο Ακάρ την κοπάνησε… ακαριαία από τις ομοβροντίες Ελλήνων βουλευτών

Share on:

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετέτρεψε την σύνοδο του ΝΑΤΟ σε ελληνοτουρκικό πρόβλημα, είπε αι πάλι τους αναθεωρητισμούς του, αλλά τον κόλλησαν στον τοίχο οι Έλληνες βουλευτές και την κοπάνησε…

Ο Ακάρ έθεσε και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκπαιδεύει τρομοκράτες στο Λαύριο – Ηχηρή και ενιαία η απάντηση των Ελλήνων βουλευτών

Σε θέατρο των «παράλογων» και ανυπόστατων τουρκικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας επιχείρησε να μετατρέψει τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προκαλώντας ομοβροντία αντιδράσεων από μέρους των βουλευτών – μελών της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων- που συμμετέχουν στις εργασίες.

Αφήνοντας κατά μέρος το διπλωματικό πρωτόκολλο, αλλά και τις εθιμικές αρχές και αξίες που διέπουν τη φιλοξενία της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, οι οποίες συνεδρίαζαν στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην στρατιωτικός και νυν Υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ «χαιρέτισε» τη χθεσινή συνεδρίαση με ένα δριμύ κατηγορώ κατά της Ελλάδας, χωρίς να έχει προκληθεί στο ενδιάμεσο ή να έχει μεσολαβήσει οποιαδήποτε ενέργεια, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον μονόλογο των απειλών και προκλήσεών του.

Στον αντίποδα, ο κ. Ακάρ έθεσε «με το καλημέρα» ενώπιον των κρατών- μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όλη την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας, κάνοντας δηλαδή αναφορά στην αξίωση της Άγκυρας περί «αποστρατικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου (ως θερμός «οπαδός» ο ίδιος του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»), ενώ αναφέρθηκε σε ζητήματα χωρικών υδάτων, κατηγορίες περί υπόθαλψης και εκπαίδευσης τρομοκρατών (σ.σ. ΡΚΚ) στο Λαύριο Αττικής και υπεραμύνθηκε της τουρκικής εισβολής το 1974, στην Κύπρο.

Τόσο ο χώρος (δηλαδή το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ), όσο και το εύρος της ωμής τουρκικής πρόκλησης με πρωτεργάτη τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας είχαν ως αποτέλεσμα την ακαριαία απάντηση των Ελλήνων Βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή, δηλαδή των Σπήλιου Λιβανού και Μανούσου Βολουδάκη από την ΝΔ, της Θεοδώρας Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Παρακολουθώντας ιδίοις όμμασι την νέα «έκρηξη» της τουρκικής επιθετικότητας δια στόματος του Υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επέδειξε ισχυρά και γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς «συντονίστηκε» αμέσως στη συχνότητα προάσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και της ανάδειξης της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, περνώντας με αυτόν τον τρόπο στην αντεπίθεση. Η ελληνική πίεση, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα ο Τούρκος Υπουργός να αποχωρήσει από την αίθουσα, εμφανώς εκνευρισμένος για την τελική έκβαση της τοποθέτησής του, η οποία παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό «επεισόδιο».

Άναψε το φυτίλι

Νωρίτερα, στην αναθεωρητική τοποθέτηση του κ. Ακάρ απάντησε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος αφενός απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις και αφετέρου άδραξε την ευκαιρία και ενημέρωσε διεξοδικά τους παριστάμενους -εκπροσώπους των υπόλοιπων χωρών που μετείχαν στην συνεδρίαση- για το σύνολο των τουρκικών παραβιάσεων, τις υπερπτήσεις, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αντίστοιχο περιεχόμενο, «στριμώχνοντας» τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, είχε και η παρέμβαση του Βουλευτή της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη. Ωστόσο, όταν δόθηκε βήμα στο Βουλευτή, Ανδρέα Λοβέρδο, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας διέκοψε την συνεδρίαση λέγοντας χαρακτηριστικά «αρκετούς Έλληνες άκουσα» και επικαλούμενος φόρτο εργασίας αποχώρησε. Σύμφωνα, όμως, με αυτόπτες μάρτυρες, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας μετέβη για καφέ στο μπαρ του συνεδριακού χώρου!




Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE