Κομισιόν | Προβλέπει ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,3% το 2022

Share on:

Στην έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι τα έκτακτα κρατικά μέτρα στήριξης θα λήξουν φέτος και ότι για το 2023 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που θα περιορίσει τη δυνατότητα δημοσιονομικών χειρισμών

Στο 3,5% προσγείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος από 4,9% που ανέμενε στις 10 Φεβορυαρίου, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ διπλασίασε την πρόβλεψή για τον πληθωρισμό στο 6,3% από 3,1%, αντίστοιχα. 

Με τις εαρινές προβλέψεις της, η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2023 η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,1% και ο πληθωρισμός στο 1,9% από 3,5% και 1,1%, ανίτστοιχα, που προέβλεπε τον Φεβρουάριο. 

Η έκθεση σημειώνει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει εύρωστη, παρά τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς προβλέπει την ανάκαμψη έως το 2023 του τουρισμού στα προ κορονοϊού επίπεδα.  Παράλληλα, τονίζει ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης θα σταματήσουν το 2022 και ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης το επόμενο έτος.  

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναφέρει στην εισαγωγή της για την Ελλάδα: «Μετά την ταχεία ανάκαμψη από την πανδημία και ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα τους πρώτους μήνες του έτους, ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας έχει θολώσει τις προοπτικές για την Ελλάδα.

Η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει αλλά να παραμείνει ισχυρή, κυρίως λόγω της πλήρους ανάκαμψης του τουρισμού μέχρι το τέλος του προβλεπόμενου ορίζοντα (2023)».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να επιβαρύνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά αυτό μετριάζεται εν μέρει από τα κρατικά μέτρα στήριξης. Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα πρόκειται να λήξουν το 2022 και αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023». 

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, η Κομισιόν προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι 2,7% από 4% που εκτιμούσε προ τριμήνου, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι σχεδόν διπλάσιος, στο 6% από 3,5%.

Πηγή : imerisia.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE