Καββαθάς | Νέα οικονομική κρίση θα υποστεί η Ελλάδα – Συνέντευξη στην Valuenews.gr

Share on:

Αντιμέτωπη με μια νέα τρίμηνη οικονομική κρίση θα έρθει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά.

Όπως υποστήριξε σε συνέντευξη του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews και τον Ελλάδα FM, κρίνεται επιτακτική μείωσης του Φ.Π.Α., ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντικό πλήγμα και στον τουριστικό τομέα.

Ειδικότερα ο κος Καββαθάς, εκτίμησε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τρίμηνη οικονομική κρίση. Μια κρίση που έχει να κάνει και με τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης δεκαετίας και των μνημονίων. Επιπλέον τα προβλήματα στην οικονομία από την πανδημία και σε συνδυασμό με το ενεργειακό, το οποίο επιτείνεται ακόμη περισσότερο, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα και τις επιπτώσεις, όχι μόνον στις επιχειρήσεις, αλλά και στα νοικοκυριά.

ΜΙΣΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΟΝΟΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 19 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Το Ινστιτούτο μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έδωσε στην δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για το εισόδημα των Ελληνικών νοικοκυριών και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, ένα στα τρία νοικοκυριά μέσα στο 2021 μειώθηκαν τα εισοδήματά του.

Το 43% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα έσοδα της οικογένειας καλύπτουν μόνον τις 19 ημέρες του μήνα. Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά θεωρούν ότι θα υπάρξει επιδείνωση μέσα στο 2022. Δεν έχουμε δει ακόμη τις επιπτώσεις του πολέμου.

Φαίνεται ότι οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και οι αυξήσεις στο κόστος πρώτων υλών έχει επηρεάσει πολύ την κατάσταση στα Ελληνικά νοικοκυριά.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Σε ότι αφορά τις δαπάνες του σπιτιού, το 65% δηλώνει αύξηση της δαπάνης των λογαριασμών και το 52% αύξηση της δαπάνης για την θέρμανση και την διατροφή. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που υπάρχουν στα Ελληνικά νοικοκυριά από την κρίση στον τομέα της ενέργειας που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς να έχουν επιδράσει σε αυτές τις εκτιμήσεις η κατάσταση που έχουμε μετά τις 20 -24 Φεβρουαρίου με την εμπόλεμη κατάσταση. Εδώ έχουμε τιμές καυσίμων, αλλά και κόστος ενέργειας να εκτοξεύονται και βεβαίως πρόβλημα και με τα σιτηρά και με τα ηλιέλαια και με το φυσικό αέριο, στο βαθμό που η χώρα εξαρτάται από την Ουκρανία ή την Ρωσία. «Κανένας μας δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και έχει να κάνει με την διάρκεια αυτής της εμπόλεμης κατάστασης, που όλοι ευχόμαστε να τελειώσει, εάν είναι δυνατόν, και σήμερα. Φαίνεται όμως ότι είναι μια κατάσταση που θα διαρκέσει ένα χρονικό διάστημα και όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται παρέμβαση τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.  

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Ο ΕΦΚ είναι ένα θέμα, που για εμάς είναι πρωτεύον -είπε χαρακτηριστικά ο κος Καββαθάς – ως μέτρο άμβλυνσης των επιπτώσεων, για τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, όπως είναι και η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, είναι 24% και μάλιστα αυτός ο ΦΠΑ μπαίνει πάνω και στον Ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Ουσιαστικά μιλάμε για φόρο επί φόρου και εκεί πρέπει να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ, γενναία μείωση. Ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθεί το εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτό μπορεί να αμβλυνθεί μέσα από την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% σε βασικά είδη διατροφής. Αυτά που βαρύνουν καθημερινά το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς γιατί φαίνεται ότι υπάρχει και μια αισθητή μείωση και στο επίπεδο δαπανών διατροφή. «Δεν θέλω να φανταστώ ότι επανερχόμαστε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας φτωχοποιήθηκε και ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και αγοράζει, εν γνώση του, είδη διατροφής, χαμηλότερης διατροφικής αξίας γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στα καλύτερα είδη διατροφικής αξίας προϊόντα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ταυτόχρονα χρειάζεται ενίσχυση στο επίπεδο ενισχύσεων των νοικοκυριών. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

«Έχουμε συναλλαγές και με την Ρωσία και με την Ουκρανία. Ιδιαίτερα με την Ρωσία, στο επίπεδο του Τουρισμού αναμένουμε απώλειες. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών της χώρα μας κατά την τουριστική περίοδο. Θα επηρεάσει κυρίως τις επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες κατά παράδοση στηρίζονται σε αυτό τον λαό. Είχαμε πολλές προκρατήσεις για το 2022 και ήδη από την 1η Μαρτίου περιμένουμε στην Κρήτη και στα άλλα νησιά του Αιγαίου αφίξεις πτήσεων τσάρτερ. Κάτι το οποίο ανατρέπεται τώρα και βλέπω και την Κύπρο, η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από την Ρωσική αγορά να χάνει το ¼ του τουριστικού κύκλου εργασιών, λόγω της απώλειας των Ρώσων τουριστών και ήδη η Κυπριακή Κυβέρνηση απευθύνεται στις Αραβικές χώρες για να καλύψει αυτό το κενό που δημιουργείται».

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE