Η δεύτερη Κυριακή για το ΚΙΝΑΛ | Φαβορί ο Ανδρουλάκης

Share on:

Ερώτημα πόσοι από τους ψηφοφόρους του Ανδρέα Λοβέρδου θα προσέλθουν στις κάλπες. Τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι των Παύλου Χρηστίδη, Παύλου Γερουλάνου και Χάρη Καστανίδη. Την Τρίτη η συνεδρίαση της ΚΟ για εκλογή προέδρου αν εκλεγεί ο νικητής του Α΄ γύρου.

Με ισχυρό φαβορί τον Νίκο Ανδρουλάκη προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής στις κάλπες τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να αναδείξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος. Ο Ν. Ανδρουλάκης συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή 99.120 ψήφους, ποσοστό 36,88%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 75.183 ψήφους, ποσοστό 27,97%.Ο πρώην πρωθυπουργός καλείται δηλαδή να καλύψει μια διαφορά 23.937 ψήφων, πράγμα αν όχι αδύνατον πάρα πολύ δύσκολο, πολύ περισσότερο καθώς ο τρίτος στη σειρά υποψήφιος, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.827 ψήφους (25,98%) έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Πολύ περισσότερο καθώς οι ψηφοφόροι του Α. Λοβέρδου στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντι-παπανδρεϊκοί.

Σημασία έχει δε τι θα πράξουν οι 24.668 ψηφοφόροι των Παύλου Χρηστίδη (8.733 ψήφοι -3,25%), Παύλου Γερουλάνου (8.027-2,99%) και Χάρη Καστανίδη (7.908 ψήφοι-2,94%): Οι ίδιοι δεν έδωσαν γραμμή, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους υπήρξε φιλικά προσκείμενοι προς τον Γιώργο Παπανδρέου, η παράσταση νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη ωστόσο ενδέχεται να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα.

Τα ερωτήματα, πέραν βεβαίως του νικητή που θα αναδείξει η κάλπη- στην οποία, επαναλαμβάνουμε, υπάρχει πολύ ισχυρό φαβορί- είναι δυο:-Πόσοι από τους 270.706 ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες την πρώτη Κυριακή θα προσέλθουν και τη δεύτερη; Στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 το ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο ανήλθε περίπου στο 25%, καθώς στον πρώτο γύρο ψήφισαν 211.191 και στο δεύτερο 156.103 μέλη και φίλοι.

-Ποιον ευνοεί και ποιον όχι η διαφορά; Σύμφωνα με υπολογισμούς εμπείρων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, οποιαδήποτε συμμετοχή πάνω από 200.000 θα ενισχύσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, διευρύνοντας το ποσοστό της επικράτησής του επί του Γιώργου Παπανδρέου-δεν διστάζουν, μάλιστα, να κάνουν λόγο για μια διαφορά σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και 65-35%! Με μια συμμετοχή κοντά κάτω ή αρκετά κάτω από τις 200.000 ψηφοφόρους ενδέχεται να δημιουργήσει μια διαφορά ακόμη και 55-45%. Επιπλέον, εάν η μεγάλη συμμετοχή δίνει μεγαλύτερη δυναμική στον αρχηγό που θα αναδείξουν οι κάλπες, η μεγάλη διαφορά του επιτρέπει ένα ακόμα μεγαλύτερο πεδίο ελευθεριών.

Αν, πάντως, την Κυριακή εκλεγεί το φαβορί της αναμέτρησης, θα μπει αμέσως στα «δύσκολα»: Την Τρίτη θα κληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναδείξει πρόεδρο, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής

Πηγή:iEidiseis


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE