Ξανθόπουλος | Η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς λόγους της Ν.Δ. – Συνέντευξη στην Valuenews

Share on:

Για επιχείρηση στεγανοποίησης των διαρροών προς τα δεξιά της Ν.Δ., κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην Valuenews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αναφορικά με την σύσταση και λειτουργία Πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Χαρακτηρίζει δε κινούμενη άμμο το Πολιτικό σκηνικό και υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ζητώντας την στήριξη των πολιτών, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει έστω και με μια ψήφο διαφορά τις εκλογές.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στη σύσταση αστυνομίας για τα Πανεπιστήμια

Αναφορικά με την σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων: “Πρόκειται για μια λογική της Κυβέρνησης που δεν κουμπώνει στον χαρακτήρα του Δημόσιου Πανεπιστημίου ως χώρου Ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Βεβαίως τα πανεπιστήμια χρειάζονται φύλαξη, είναι δημόσιοι χώροι.

Η πρότασή μας ήταν ότι πρέπει να είναι μια ομάδα φυλάκων, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη, στα Διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου. Δεν έχουμε κανένα λόγο να φυτέψουμε αστυνομικά τμήματα μέσα στα Πανεπιστήμια, αφ’ ενός ναι μεν γιατί τα Πανεπιστήμια έχουν μια αυτονομία, αφετέρου διότι τα Πανεπιστήμια διοικούν τα του οίκου τους. Από τη στιγμή που καταργήθηκε το άσυλο, το οποίο κατά την συντηρητική αντίληψη ήταν ο καθοριστικός παράγοντας παρανομίας στα Πανεπιστήμια, επομένως η αστυνομία μπορεί να έχει το ελεύθερο να μπαίνει όποτε θέλει και να επιβάλλει την τάξη κατά την άποψη της και δεν αντιλαμβανόμαστε τι επιπλέον θα συνεισφέρει η ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας”.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δημιουργεί προβλήματα Συνταγματικής Τάξης

Η λειτουργία μιας αστυνομίας, εξειδικευμένης για τα Πανεπιστήμια δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικής τάξης με την έννοια ότι θα έχει δικαιώματα, τα οποία προσκρούουν στην Ακαδημαϊκή ελευθερία. Ενδεχομένως να αποτελέσει και αφετηρία ακραίων αντιδράσεων και της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Ενδεχομένως να γυρίσουμε και πάλι στο θέμα της νομιμότητας των Πανεπιστημίων και ποιοι μπορούν να περιφρουρήσουν την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Μπορεί να την περιφρουρήσει η Ακαδημαϊκή κοινότητα, συνεπικουρούμενη από ομάδα εξειδικευμένων υπαλλήλων θα περιφρουρούν την τάξη και η ομάδα αυτή θα υπάγεται απευθείας και μόνον στην Πρυτανεία.

Σήμερα το Πανεπιστήμιο δεν απολαμβάνει καμιάς ασυλίας, καμιάς προστασίας και επομένως η οποιαδήποτε αστυνομική δύναμη μπορεί να παρέμβει. Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν γιατί ιδρύεται μια συγκεκριμένα Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Έχει έναν βαρύ συμβολισμό αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης. Ουσιαστικά προσπαθεί να στεγανοποιήσει τις διαρροές προς τα δεξιά της. Η Ν.Δ. με την αναβίωση του δόγματος Νόμος και Τάξη προσπαθεί να προσεταιριστεί τους κατά τεκμήριο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Τα επεισόδια στα Πανεπιστήμια

Οι όποιες παραβατικές συμπεριφορές και με την ύπαρξη του Πανεπιστημιακού ασύλου και τώρα χωρίς την ύπαρξη του ασύλου, ανά πάσα ώρα και στιγμή όταν διαπράττεται ένα αδίκημα η αστυνομία μπορεί να παρέμβει. Με την σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ουσιαστικά η Κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα ότι υπάρχει αυξημένη επιτήρηση των Πανεπιστημίων από την εκάστοτε εξουσία και ότι η αυτονομία και η αίσθηση της ελευθερίας και η δυνατότητα αντιπαράθεσης των ιδεών μπαίνει σε κάποια καλούπια, τα οποία δεν είναι συμβατά ούτε με την παράδοση, ούτε με την Ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά και ούτε με την ανάγκη που έχει η κοινωνία για χώρους αντιπαράθεσης ιδεών.

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών

“Το πολιτικό σκηνικό είναι μια κινούμενη άμμος. Από την άλλη πλευρά είναι τόσο μεταβαλλόμενα τα σημεία, ώστε κανείς σήμερα να μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητας. Εμείς έχουμε θέσει το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να λειτουργήσει η δημόσια ζωή. Για να δώσουμε στον κόσμο την πίστη και την αισιοδοξία ότι υπάρχει μια πολιτική δύναμη, που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις τραγικές συνθήκες της πανδημίας και αυτή η πολιτική δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούμε την στήριξη του κόσμου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι έστω και με μία ψήφο πρώτος για να έχει την εντολή να σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση”.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE