Γρίβας | Οι κυρώσεις σπρώχνουν την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας – Συνέντευξη στην Valuenews

Share on:

Την εκτίμηση ότι οι όποιες κυρώσεις επιβληθούν στην Ρωσία και προσωπικά στον ίδιο τον Πούτιν, θα έχουν ως αποτέλεσμα να στρέψουν την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, δυσχεραίνοντας την οικονομική ισχύ της Ευρώπης, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας, καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων και Διδάσκων Στρατηγική και Ασφάλεια στο ΕΚΠΑ.

Εκτός πραγματικότητας η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία

“Η προσωπική μου εκτίμηση ήταν ότι δεν θα γινόταν κάποια μαζική εισβολή γιατί θεωρούσα ότι οι Ρώσοι φοβούνται κατά κάποιο τρόπο την Δυτική αντίδραση και δεν θέλουν να εμπλακούν σε μια τόσο μεγάλη περιπέτεια. Ωστόσο έκανα λάθος. Αυτό που ζούμε είναι αλλαγή ιστορικού παραδείγματος“, είπε μεταξύ άλλων ο κος Γρίβας σχολιάζοντας τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Τόνισε επίσης ότι τελείωσε και επισήμως η λεγόμενη μεταψυχροπολεμική εποχή, καθώς και ότι μπαίνουμε ορμητικά σε έναν νέο κόσμο, ο οποίος θα είναι πολύ πιο επικίνδυνος από αυτόν που αφήνουμε πίσω μας.

Αναφορικά με τους στόχους της Ρωσίας, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής, ανέφερε ότι ο Πούτιν πιθανώς να θέλει να περάσει ένα ευρύτερο μήνυμα και στην Δύση ότι έχει ξεκινήσει ουσιαστικά ένα είδος Γεωπολιτικής αντεπίθεσης από πλευράς της Ρωσίας που επιδιώκει να αντιστρέψει τα τετελεσμένα του τέλους του ψυχρού πολέμου, οπότε είναι πιθανόν να θελήσει να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη την χώρα.

Σύμφωνα με τον κο Γρίβα, ο Πούτιν επιχειρεί να κάνει έναν υπερκεραυνοβόλο πόλεμο, εφαρμόζοντας παλαιά σοβιετικά δόγματα και κάνει μαζική επίθεση από πολλές πλευρές, χρησιμοποιώντας κυρίως αερομεταφερόμενες δυνάμεις και πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, έτσι ώστε να επιφέρει πολύ γρήγορο τετελεσμένο και μην εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο φθοράς.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι κυρώσεις που του επιβάλλονται από την Δύση και την Αμερική είναι ικανές να βάλουν φρένο στις βλέψεις του Ρώσου Προέδρου, ο Καθηγητής υποστήριξε ότι οι Κυρώσεις είναι πολύ αδύναμες για να αντιμετωπίσουν την Ρωσία. “Η Ιστορία έχει κάνει το άλμα της και δεν υπάρχει κάποιας μορφής αντίδραση που θα μπορούσε να σταματήσει την Ρωσία να κάνει αυτό που θέλει να κάνει“,ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δεν φτάσαμε σε αυτό το σημείο έτσι τυχαία. Υπήρχαν πολλά λάθη από πλευράς της Δύσεως.

Γιατί οι κυρώσεις σπρώχνουν την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας

“Η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την ροζ φυσαλίδα που έχει εγκλωβιστεί εδώ και δεκαετίες και ναι θυμηθεί ότι χρειάζεται στρατιωτική ισχύ, ότι υπάρχουν σύνορα, υπάρχουν Έθνη, υπάρχουν Κράτη, ότι υπάρχουν ανταγωνισμοί ισχύος. Οι κυρώσεις στρέφονται σε μεγάλο βαθμό εναντίον και όσων της ασκούν, δεδομένου ότι αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας. Εδώ υπάρχει μια σχιζοφρενική λογική. Οι κυρώσεις όσο πετυχημένες και να είναι σπρώχνουν την Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας“. είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Γρίβας. Υποστήριξε ακόμη ότι αυτό θα είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτή τη σύγκρουση. Δηλαδή να αποκοπεί η Ρωσία από το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να ενσωματωθεί σε μια Ασιατική υπερδύναμη .

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γεωπολιτικής της Σχολής Ευελπίδων, ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας είναι η Κίνα. Όσο η Κίνα προσφέρει την στήριξή της στην Ρωσία, τότε οι Ρώσοι έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν τις επιλογές τους .

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE