Γιατί η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα | Ο Διεθνολόγος Γιάννης Μήτσιος στην Valuenews

Share on:

Τη δυσκολία της Αμερικής να παρέμβει Γεωπολιτικά στην Ευρασία, μετά την ακαριαία παρέμβαση της Ρωσίας, αλλά και την εξάλειψη των πιθανοτήτων δράσης της Τουρκίας στην περιοχή, εκτίμησε σε συνέντευξή του στην Valuenews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο γνωστός Διεθνολόγος Γιάννης Μήτσιος.

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύρραξης στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των δύο πλευρών αλλά και του μη αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Ο κος Μήτσιος μίλησε ακόμη για τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι το θέμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων θα παραμείνει για αρκετό ακόμη στο συρτάρι, εξαιτίας των αδύναμων συμμαχιών της χώρας μας αλλά και της στάσης Αμερικής – Ευρώπης.

Η Ρωσία έδρασε ακαριαία στο Καζακστάν

«Στις 2 Ιανουαρίου, ξεκίνησε μια θεωρητικά αυθόρμητη διαδήλωση του λαού του Καζακστάν ενάντια στην ακρίβεια, στις τιμές του Φυσικού αερίου, της ενέργειας, του πετρελαίου κτλ. , αλλά όπως φάνηκε στην πορεία, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν μόνο μια διαμαρτυρία ενάντια στην οικονομική πολιτική αλλά κάτι πολύ πιο οργανωμένο. Φάνηκε ότι ήταν εκπαιδευμένοι όσοι δημιούργησαν βίαιες καταστάσεις στο Καζακστάν. Κάηκαν μέσα ενημέρωσης, γραφεία, κυβερνητικά κτήρια. Έγινε δηλαδή μια μορφή πραξικοπήματος. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Καζακστάν, συνελήφθη για προδοσία. Χύθηκε πολύ αίμα, έγιναν αρκετές συλλήψεις, αλλά το κομβικό σημείο είναι ότι το Καζακστάν εκεί που βρίσκεται είναι η καρδιά της Ευρασίας. Αυτό σημαίνει ότι το Καζακστάν είναι η πρώτη παγκοσμίως σε αποθέματα ουρανίου. Είναι δέκατη στο Φυσικό αέριο. Είναι το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι από εκεί περνάει ο καινούργιος δρόμος του μεταξιού, μία ζώνη που διασχίζει την Κίνα, το Καζάκσταν, θα βγαίνει Ιράν και στην Κασπία για να συνεχίζει για Ευρώπη. Άρα λοιπόν παίχτηκε παράλληλα και ένα Γεωπολιτικό παιχνίδι, παραμονές των μεγάλων διαπραγματεύσεων Αμερικής και Ρωσίας. Νομίζω όπως εξελίχθηκε αυτό το γεγονός και ότι η Ρωσία πάτησε πολύ γρήγορα πόδι και έστειλε 2.500 στρατιώτες.

Οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας θα συσφίξουν και άλλο με ότι αυτό συνεπάγεται για τα Αμερικανικά συμφέροντα. Θεωρώ ότι η Αμερική είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάτι Γεωπολιτικά και να το εκμεταλλευτεί».

Ο Ρόλος της Τουρκίας στο Καζακστάν

«Το Καζακστάν είναι μια χώρα, που ζουν τρεις φυλές μεγάλες. Το 25% του πληθυσμού είναι Ρωσικής καταγωγής, αλλά έχει και μεγάλο ισλαμικό στοιχείο. Και μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος του Καζακστάν είναι Τουρκογενές. Οι πρόγονοι των Τούρκων ήρθαν από την Κεντρική Ασία και στην προσπάθειά της η Τουρκία να κάνει αυτό που λέει την μεγάλη γαλάζια πατρίδα, αλλά νομίζω ότι «της κοπήκαν αμέσως τα πόδια» και αυτό ήταν ένα θέμα που δεν μπόρεσε η Τουρκία να το χειριστεί όπως θα ήθελε. Θα την βόλευε μια τέτοια κατάσταση, όπως κάνει και με τους Τατάρους στην Κριμαία, αλλά νομίζω ότι η αποφασιστική δράση της Ρωσίας τα έληξε όλα αυτά. Δεν έχει περιθώρια η Τουρκία να κάνει κάτι εκεί».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύρραξης στα σύνορα της Ουκρανίας

«Ουσιαστικά και οι δύο πλευρές δημιουργούν ένα εμπόλεμο κλίμα. Και η Ρωσία είπε ότι εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες, πλέον είναι όλα ανοιχτά και αναπόφευκτά να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, μηδενός εξαιρουμένου, όπως και των στρατιωτικών μέσων από πλευράς Ρωσίας για την Ουκρανική κρίση. Αν η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, οι πύραυλοι που θα στοχεύουν τη Ρωσία μπορούν σε πέντε λεπτά να καταστρέψουν τα πάντα. Δεν πήγαν καλά οι διαπραγματεύσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια λύση καθώς και οι δυο πλευρές εμμένουν στη θέση τους. Νομίζω ότι η Δύση υποτιμά τη δυναμική της Ρωσίας. Πιστεύει δηλαδή ότι με τις πιέσεις και την αποτροπή ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη στη Ρωσία, αλλά νομίζω ότι θα πάμε σε μια νέα Γιάλτα ή θα πάμε σε σύγκρουση νομοτελειακά. Είναι δύσκολα τα πράγματα».

Γιατί η Ελλάδα δεν προχωράει στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων

«Φαίνεται ότι οι συμμαχίες της Ελλάδας δεν είναι τόσο δυνατές στην παρούσα φάση και το γνωρίζουν οι πολιτικοί μας. Φοβούμαι ότι το αποκρύπτουν από τον Ελληνικό λαό ότι υπάρχει θέμα εδώ. Και έτσι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η Αμερική θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο, άσχετα εάν δεν λέγεται δημόσια. Και οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση. Ούτε με την Κύπρο μπορούμε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ. Και βέβαια οι Τούρκοι πιέζουν σε όλα τα επίπεδα και με την αποστρατικοποίηση των νησιών και στον ΟΗΕ και με την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Δεν είναι απλά τα πράγματα».

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE