Δήμαρχος Ιωαννιτών | Η απλή αναλογική είναι η στρέβλωση της Δημοκρατίας – Συνέντευξη στην Valuenews

Share on:

Την ανάγκη να στελεχωθούν οι Δήμοι ανά την Ελλάδα με εκπαιδευμένο προσωπικό πολιτικής προστασίας, επεσήμανε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην Valuenews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ.

Ο κος Ελισάφ μίλησε για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννιτών, συνέπεια της πανδημίας. Τον Τουρισμό της περιοχής που κινήθηκε ανέλπιστα καλά, την ανάγκη κατάργησης της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, που δυσχεραίνει το έργο των Δήμων, ενώ αναφέρθηκε στο οριστικό λουκέτο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βέλλας.

Επιτακτική ανάγκη να στελεχωθούν οι Δήμοι με προσωπικό πολιτικής προστασίας

Αναφορικά με την στελέχωση ανθρώπινού δυναμικού στους Δήμους για την αντιμετώπιση συνεπειών των κακών καιρικών φαινομένων, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών είπε μεταξύ άλλων:” Στους Δήμους η πολιτική προστασία δεν είναι ένα αυτόνομο τμήμα όπως θα έπρεπε, είναι εργαζόμενοι του εργοταξίου, δηλαδή άλλων παράπλευρών υπηρεσιών του Δήμου που επιστρατεύονται όταν υπάρχουν επείγουσες καταστάσεις και αποτελούν την πολιτική προστασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι να στελεχωθούν οι Δήμοι με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, αμιγώς πολιτικής προστασίας”.

Οι εννέα αντιδήμαρχοι και τα οικονομικά του Δήμου

Η τοποθέτηση εννέα αντιδημάρχων (έμμισθων και μη), προκάλεσαν σχόλια αντίδρασης από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ωστόσο σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών είναι απόφαση στα πλαίσια που ορίζει ο Νόμος και που θα βοηθήσει σημαντικά στους στόχους της Δημοτικής Αρχής.

Άκουσα και μια κριτική για τον αριθμό των Αντιδημάρχων. Κάποιοι θεώρησαν ότι είναι πολλοί, ωστόσο σχετικός νόμος το προβλέπει. Προχώρησα σε αυτή την κίνηση, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι και να αξιολογηθούν στη συνέχεια και από τους πολίτες. Όλοι οι τομείς είναι σημαντικοί, όπως το πέρας των τεχνικών έργων, που ειδικά εμείς αυτή την περίοδο υλοποιούμε το 100% του τεχνικού μας προγράμματος είτε από άλλα προγράμματα. Έχουμε πάρα πολλά έργα σε όλη την έκταση του Δήμου”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κος Ελισάφ. Όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου, τόνισε ότι είναι σε δύσκολο σημείο, διότι η πανδημία είχε καταστροφικές συνέπειες στα οικονομικά των Δήμων. “Εν μέρει η πολιτεία ανταποκρίθηκε επιχορηγώντας τους Δήμους, διότι μειώθηκαν οι εισπράξεις. Έχουμε θέσει ορισμένες προτεραιότητες, όπως η ψηφιακή σύγκλιση και ο ψηφιακός Δήμος”, κατέληξε ο Δήμαρχος.

Τα Γιάννενα διεκδικούν τον τίτλο της Κλιματικά ουδέτερης και έξυπνης πόλης έως το 2030

Για την απόφαση του Δήμου Ιωαννίνων να διεκδικήσει τον τίτλο της Κλιματικά Ουδέτερης και Έξυπνης πόλης έως το 2030, μίλησε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών. “Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στην τελική φάση για να υποβάλλουμε την πρόταση για την υποψηφιότητα μας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, από τις οποίες θα συμπεριληφθούν τρεις Ελληνικές πόλεις. Επιδιώκουμε να είμαστε μια από αυτές τις τρεις. Η επιλογή θα γίνει τέλη Ιανουαρίου. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την διεκδίκηση αυτού του τίτλου, που πέραν του φακέλου, χρειάζεται και την συμμετοχή φορέων και πολιτών. Και αυτό επιχειρούμε”, ανέφερε με χαρά ο κος Ελισάφ.

Θετικό πρόσημο του τουρισμού στα Ιωάννινα

Ο Τουρισμός στον Δήμο Ιωαννιτών πήγε πάρα πολύ καλά το 2021. “Η πόλη μας έχει καθιερωθεί ως ένας προορισμός για όλο το χρόνο. Φαίνεται ότι η όλη προσπάθεια που καταβάλλαμε και πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας και η διπλωματία πόλεων που είχαμε ξεκινήσει με επισκέψεις στην Κύπρο, την Αλβανία, το Ισραήλ κλπ. απέδωσε καρπούς. Ο Τουρισμός αποτελεί αιχμή του δόρατος και τους επόμενους μήνες. Ελπίζουμε ότι η πανδημία θα μας επιτρέψει τους επόμενους μήνες να υλοποιήσουμε τους φιλόδοξους σχεδιασμούς μας, ώστε η πόλη να γίνει ένας κόμβος στα Δυτικά Βαλκάνια”, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.

Λουκέτο μετά από 110 χρόνια στην Ανώτατη Εκκλησιαστή Ακαδημία Βελλάς

Κλείνει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων, που λειτουργούσε αδιάλειπτα από το 1911, όταν ακόμα η Ήπειρος βρισκόταν κάτω από τον οθωμανικό ζυγό, ύστερα από νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών λέγοντας μεταξύ άλλων : ” Η Βελλάς έχει μια ιστορική σχέση με την πόλη. Πάρα πολλοί έχουν αποφοιτήσει από τις σχολές. Μπόρεσε να εκπαιδεύσει άτομα χαμηλών εισοδημάτων. Ο Σεβασμιότατος έκανε ιδιαίτερο έργο εκεί, προσπαθώντας να φτιάξει και σχολές που παράγουν αγροτικά προϊόντα, δηλαδή υπάρχει μια δομή και η απουσία της εκκλησιαστικής σχολής δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Υπήρξε μια καθολική αντίδραση. Έως ένα βαθμό στέφθηκε με επιτυχία, έως ένα άλλο βαθμό ήταν μια προαποφασισμένη ενέργεια της Κυβέρνησης όσον αφορά την Εκκλησιαστική εκπαίδευση και δεν μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα πράγματα”.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE