Χριστοδουλάκης | Άμεση στήριξη των Ελληνικών νοικοκυριών και μείωση φόρων – Συνέντευξη στην Valuenews

Share on:

Την επιτακτική ανάγκη της χώρας να διαθέτει ξεκάθαρη θέση απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, επεσήμανε σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews και τον Ελλάδα FM, o Γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Όπως υποστήριξε ο κος Χριστοδουλάκης η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία οφείλει να είναι έμπρακτη, διότι και η χώρα μας θα επιθυμούσε το ίδιο σε μια απευχόμενη παρόμοια κατάσταση.

Αναφορικά με το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση, υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Αναλυτικά:

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προφανώς κανείς από εμάς δεν αρέσκεται σε καμία αποστολή πολεμικού υλικού αυτό είναι απόλυτα σαφές. Όμως υπάρχει μια μεγαλύτερη εικόνα, η οποία λέει το εξής ότι δεν μπορεί η συμμετοχή της χώρας μας σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς να γίνεται με τρόπο a la cart. Εκεί που θέλουμε είμαστε εντός, εκεί που αισθανόμαστε άβολα ή έχουμε άλλες προτεραιότητες να βάζουμε τα δικά μας ζητήματα. Όταν υπάρχει μια ενιαία στρατηγική από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ για συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης του πολέμου στην Ουκρανία, προφανώς εμείς οφείλουμε να συνταχθούμε στην κατεύθυνση αυτή γιατί εάν υπάρξει οποιαδήποτε διμερής αντιπαράθεση με την Τουρκία, είμαστε πάντοτε αυτοί που κοινοποιούμε αυτές τις αντιπαραθέσεις και να διεκδικούμε την αλληλεγγύη. Όταν λοιπόν διεκδικούμε αυτήν την αλληλεγγύη δεν μπορούμε να μην είμαστε οι ίδιοι που θα την προσφέρουμε.

Η στάση της Ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι καθαρή, ούτε με αστερίσκους, ούτε με προϋποθέσεις, είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, είμαστε με τις Διεθνείς συμβάσεις και είμαστε κατ’ επέκταση με την Ουκρανία και με τον Ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται.

Αν οι Τούρκοι παρατάξουν τα τανκς στον Έβρο και αρχίσουν να εισβάλλουν στην Ελλάδα, εμείς θα ζητήσουμε ανθρωπιστικό και φαρμακευτικό υλικό από την Ευρώπη; Θα ζητήσουμε δημόσια καταδίκη της στρατηγικής της Τουρκίας ή θα ζητήσουμε έμπρακτη συνδρομή; Είναι προφανής η απάντηση.

Εφόσον λοιπόν εμείς θεωρούμε αυτονόητη αυτήν την έμπρακτη συνδρομή, όταν μας ζητείται δεν μπορούμε να μην την προσφέρουμε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ  

Μια θέση αρχής λέει, ότι είναι πάντα προτιμότερο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και πεδίο διαλόγου, παρά να μην υπάρχουν. Φαίνεται ότι αυτής της συνάντησης, δεν είχε προηγηθεί ουσιαστική προεργασία θέσεων ή κάποια διπλωματική επεξεργασία που μπορεί να καταλήξει σε αποτελέσματα. Στα κρίσιμα θέματα, που εμείς αναγνωρίζουμε μόνον το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι προφανές ότι ούτε ουσιαστική κουβέντα έγινε, ούτε και βρέθηκαν πεδία διαλόγου και σύγκλησης. Ωστόσο, είναι καλύτερα να είναι ανοιχτές οι πύλες επικοινωνίας με την δική μας φυσικά καθαρή στρατηγική θέση, παρά να έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία γεωπολιτικά αποξενωμένη με αντιδραστικά χαρακτηριστικά.

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Η ενεργειακή κρίση και οι προεκτάσεις της στην οικονομία δεν προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τον Δεκέμβρη είχαμε πληθωρισμό 5,1%, τον Ιανουάριο 6,2%, τον Φεβρουάριο 7,2%. Αυτό δείχνει ότι τα κρίσιμα θέματα της κρίσης και των ανατιμήσεων προϋπήρχαν. Το πρόβλημα είναι ότι ξεκινήσαμε να συζητάμε για παρεμβατικούς τρόπους διαχείρισης τρεις μήνες μετά, που δυστυχώς είναι πάρα πολύ αργά και έχει ήδη μετακυληθεί ένα βάρος στα λαϊκά και ασθενέστερα εισοδήματα.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛ.

Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για το πως μπορούμε να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και να ελαφρύνουμε το βάρος των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Προτείνουμε λοιπόν αύξηση του κατώτατου μισθού τώρα και με γενναίο τρόπο. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τα τρόφιμα στο 6% τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Μείωση του ΕΦΚ, διότι ο οποιοσδήποτε θέλει να βάλει βενζίνη σήμερα βρίσκει τιμές ακόμη και 2,18 ευρώ.

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE