Απευθείας διάλογο με την Ελλάδα ζητά ο Ερντογάν και απειλεί

Share on:

Διάλογο υπό συνθήκες διαρκούς έντασης και με τους όρους της Τουρκίας φαίνεται ότι επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός το οποίο γίνεται αντιληπτό στην Αθήνα ως κατά το δοκούν ερμηνεία των περιστάσεων και ανάγνωση των περιφερειακών εξελίξεων από την Αγκυρα. Η εικόνα που εκπέμπει η Αγκυρα είναι άκρως αντιφατική καθώς από τη μια πλευρά δηλώνει ετοιμότητα για διάλογο, ενώ την ίδια στιγμή ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο χρησιμοποιείται ανοίκειος ρητορική για την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, μάλιστα, συνοδεύεται από προκλήσεις και στο πεδίο, διά του πολλαπλασιασμού των υπερπτήσεων.

Πέρα από τις χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Ερντογάν είχε προϊδεάσει για την προθυμία της Αγκυρας να επανακάμψει στον διάλογο και κατά τη συνάντηση των 70 λεπτών που είχε με τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη, κατά την καθιερωμένη επίδοση των διαπιστευτηρίων του. Βέβαια, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στα πάγια ζητήματα που τον απασχολούν ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (γκιουλενιστές, Θράκη, μεταναστευτικό), ωστόσο εκτίμησε ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Τουρκίας πρέπει να αυξηθεί καθώς το επίπεδό του είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Ο κ. Ερντογάν θυμήθηκε ξανά την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών, την οποία θεωρεί απόδειξη «αδειάσματος» από την ελληνική πλευρά, καθώς, όπως επαναλαμβάνει τακτικά, το 2016 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί ότι θα τους παραδώσει εντός δύο εβδομάδων. Κατά τον κ. Ερντογάν έχει βελτιωθεί και η θέση των Ρωμιών της Πόλης. Ωστόσο από εκείνη τη στιγμή μεσολάβησε η επίθεση στην κ. Σακελλαροπούλου, αλλά και μια υπερπτήση ζεύγους τουρκικών «Φάντομ» πάνω από τη νησίδα Ζουράφα στα ανατολικά της Σαμοθράκης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. έστειλε μήνυμα για άμεσο διάλογο Αθήνας – Αγκυρας, όμως από τις Βρυξέλλες ζήτησε να εγκαταλείψει την πολιτική στήριξης των χωρών-μελών της και μίλησε για «στρατηγική μυωπία» της Ευρώπης!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποδέχθηκε τους πρεσβευτές όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. στο πρώην προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια. Στην ομιλία του προς τους πρεσβευτές ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «πρέπει να αποτραπεί η υπονόμευση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. με το πρόσχημα της αλληλεγγύης εντός της Ενωσης. Για να γίνει αυτό, ορισμένα μέλη πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους να λύσουν τα προβλήματά τους με την Τουρκία με την οδό της Ενωσης». Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε πως το 2021 ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και τόνισε πως και οι δύο χώρες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Πιστεύω ειλικρινά ότι ως δύο γειτονικές χώρες μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματά μας με απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή:kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE