Σήμερα έχει Μουντιάλ | Αίμα, σκάνδαλα και χωρίς… μπαλκόνι με πίτσα – μπίρα

Share on:

Οι νεκροί αλλοδαποί εργάτες έφτασαν τους 6.715, δημοσιεύματα για «στημένο» το Κατάρ – Εκουαδόρ, οι ομοφυλόφιλοι γίνονται «καταδότες», δωροδοκίες της FIFA για να πάρουν την διοργάνωση

Ένα post του δημοσιογράφου Αμτζάντ Ταχά, ότι το αυριανό ματς της πρεμιέρας Κατάρ – Εκουαδόρ είναι «στημένο» και πληρώθηκε 7 εκατ. ευρώ σε οκτώ παίκτες των φιλοξενουμένων προκειμένου να λήξει 1-0 υπέρ των Καταριανών  είναι το τελευταίο σκάνδαλο από τα πολλά που βαρύνουν το Μουντιάλ Κατάρ 2022 .

Το πρώτο, ήταν που ανατέθηκε σε μία χώρα που εκ των πραγμάτων θα το διοργάνωνε χειμώνα καιρό, ανατρέποντας ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα του πλανήτη, προβάλλοντας το μήνυμα ότι με τα λεφτά, όλα γίνονται.

Το δεύτερο σκάνδαλο αφορά ρεπορτάζ της εφημερίδας «Sunday Times» το 2010, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Δύο δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν στον τότε γενικό γραμματέα της FIFA Ζεν Ρουφίνεν ως απεσταλμένοι του πρώην προέδρου της ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ζήτησαν να δοθεί το Μουντιάλ του 2022 στις ΗΠΑ. Και τον κατέγραφαν, φυσικά. Ο Ρουφίνεν δέχτηκε μετά χαράς.

Τρίτο σκάνδαλο: Ο πρώην πρόεδρος της FIFA Ελβετός Σεπ Μπλάτερ την περασμένη εβδομάδα το δήλωσε καθαρά: «Είχαμε συμφωνήσει να δοθεί το Μουντιάλ του ’18 στην Ρωσία και του ’22 στις ΗΠΑ, αλλά ο Πλατινί μετά από πιέσεις του Σαρκοζί, επηρέασε τους δικούς του στην εκτελεστική και ψήφισαν το Κατάρ». (Γίνονται και τέτοια πράγματα;) Ο Πλατινί ήταν πρόεδρος της UEFA που εκπαραθυρώθηκε κι αυτός κι ο Μπλάτερ, όταν αναμείχτηκε το FBI.

Τέταρτο: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το σεϊχάτο του Κατάρ μέσω του πρώην προέδρου τη ασιατικής ομοσπονδίας μπιν Χαμάμ δωροδόκησε με 5 εκατ. ευρώ μέλη της εκτελεστικής της FIFA να προτιμήσουν το Κατάρ.

Πέμπτο και πιο σοβαρό: Από το 2010 μέχρι το 2021, 6.715 αλλοδαποί εργάτες έχασαν την ζωή τους στα κάτεργα του Κατάρ για να παράξουν λούσο. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, πενιχρό μεροκάματο για εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ. Οργανώσεις υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαίτησαν από το Κατάρ και την FIFA να δοθούν τουλάχιστον 440 εκατ. ευρώ αποζημίωση, ισόποσο που θα πάρουν και οι ομάδες στην διοργάνωση. Το Κατάρ εξέφρασε την λύπη του, η FIFA ούτε αυτή. Την λύπη της.

Έκτο: Η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα στο Κατάρ και τιμωρείται με φυλάκιση έως και επτά ετών. «Πρόκειται για ζημιά του μυαλού» είπε αξιωματούχος κι ο «πρεσβευτής» Ντέιβιντ Μπέκαμ… χαμογελούσε δίπλα του. Επί πλέον, οι Καταριανοί έβγαλαν από τις φυλακές τους ομοφυλόφιλους και τους μετέτρεψαν σε καταδότες με αντίτιμο την ελευθερία τους, όχι μόνο των Καταριανών, αλλά και τον επισκεπτών. Ξεσηκώθηκαν οργανώσεις ανά τον κόσμο, αλλά ουδείς τους ακούει, καθότι το χρήμα, ως γνωστόν, είναι αήττητο. Μέχρι και… θεατές από άλλες χώρες αγόρασε για να φουλάρουν τα γήπεδα. Τζάμπα, βέβαια. Αρχηγοί ομάδων δέκα χωρών ζήτησε να φορούν περιβραχιόνιο με τα χρώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Απορρίφθηκε το αίτημα. Ζήτησαν να φορούν μπλουζάκια στις προπονήσεις κατά των διακρίσεων. «Σκάστε και παίξτε» η απάντηση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας.

Και η… δημοκρατική κοινότητα τι έκανε για όλα αυτά; Όλοι σιώπησαν, εκτός της Νορβηγίδας Υπουργού Αθλητισμού Λιζ Κλάβενες, που στο κογκρέσο της FIFA τα είπε «χύμα». Ουδείς άλλος. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια πολλοί επώνυμοι, ανάμεσα στους οποίους ο Καντονά, ο Φίλιπ Λαμ κλπ, δήλωσαν ότι δεν θα παρακολουθήσουν το Μουντιάλ. Οι Γάλλοι δεν θα βγάλουν γιγαντοοθόνες στους δρόμους. Οι μισοί Γερμανοί δεν θ’ ασχοληθούν, η Σακίρα και ο Ροντ Στιούαρτ αρνήθηκαν να τραγουδήσουν στην έναρξη. Κι οι Έλληνες; Θα δούμε ένα Μουντιάλ χωρίς τα παραδοσιακά: Μπαλκόνι, πίτσα, μπίρα. Άνυδρο συναισθημάτων. Σαν να μην έγινε ποτέ…

ΠΗΓΗ: political.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE