Μητσοτάκης Πέτκοφ στα εγκαίνια του αγωγού IGB (vid)

Share on:

Μετά από περιπέτειες και πισωγυρίσματα – ακόμα και ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την Βουλγαρία – ο αγωγός IGB μπαίνει στις ”ράγες” με τις ευλογίες της Ευρώπης, καθώς αποτελεί ένα από τα έργα στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της σταδιακής ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία.

Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Ως καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, σημαντική για την Ελλάδα τη Βουλγαρία τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ,τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, κατά την ομιλία του πριν λίγο , στην τελετή εγκαινίων στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.

«Σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ πέρα σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια, και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ σήμερα μαζί μας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζοντας την κατασκευή του αγωγού.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κατασκευή αυτού του αγωγού αποκτά μεγαλύτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να εκβιάζει ότι μπορεί να κλείσει την στρόφιγγα προς την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου ενέργειας για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα ενεργειακά πρότζεκτς που προωθεί η κυβέρνηση, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και την ενεργειακή διασύνδεση της χώρας με την Αίγυπτο για την εισαγωγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε και ένα μήνυμα, με αποδέκτη, μεταξύ άλλων, την Άγκυρα:

«Ο IGB είναι ένας ενεργειακός αγωγός. Αλλά, ταυτόχρονα είναι και ένας “αγωγός αξιών”, που θα μεταφέρει το μήνυμα της εθνικής ασφάλειας, της Βαλκανικής αλληλεγγύης, της διακρατικής συνεργασίας και ευημερίας των λαών. Είναι μηνύματα που αποκτούν στον ταραγμένο μας κόσμο, ιδιαίτερη σημασία. Σε μια περιοχή, όπου δυστυχώς ακόμα διατηρείται μία εξαίρεση ανιστόρητης επιθετικότητας, στην οποία πάντως απαντούν και η διεθνής πραγματικότητα, αλλά και η εθνική μας ετοιμότητα»..

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην συνεργασία που είχε με τον ομόλογο του της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι η λειτουργία του IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής και θα βάλει τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο στην ενέργεια.

Πετκόφ: Θα αλλάξει ο χάρτης της περιοχής

«Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.

Μεταξύ των προσκεκλημένων στα εγκαίνια ήταν και ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Παρβίς Σαχπαζόφ, καθώς ο IGB θα συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE