Αθανάσιος Ράντος | Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην «δίκη του αιώνα», κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Share on:

Ένας Έλληνας δικαστής, ο Αθανάσιος Ράντος, πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ και γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηριου στο Λουξεμβούργο καλείται να πάρει μία απόφαση – σταθμό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στην «δίκη του αιώνα».

Αυτός θα προτείνει στην Ολομέλεια των 15 μελών, αν θα πρέπει να γίνει δεκτή η όχι η αίτηση της European Super League, για απόσχιση από την «μαμά» UEFA. Κι όπως γίνεται συνήθως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η εισήγηση του εισαγγελέα γίνεται δεκτή από τα μέλη. Είμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μία νέα «υπόθεση Μπόσμαν»;

Η ακροαματική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κράτησε δυο ημέρες, την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη. Η ευρωαπϊκή συνομοσπονδία, UEFA, έθεσε επιχειρήματα, βάση των οποίων δεν επιτρέπειται η απόσχιση και να δύναται να επιβάλει ποινές στις ομάδες που θέλουν να συγκροτήσουν την European Super League.

Η αντίδικος, που εκπροσωπήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την Γουβέντους, υποστήριξε ότι στο πλαίσο του ελεύθερου ανταγωνισμού έχουν δικαίωμα να δημιουργήσουν το δικό τους πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που θα δρα ανεξάρτητα από την UEFA, όπως γίνεται στο μπάσκετ με την «κλειστή» EuroLegue.

Η απόπειρα έγινε πριν από έναν χρόνο περίπου, όταν 12 μεγάλες ομάδες, οι προαναφερόμενες, αλλά και η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Ίντερ, η Μίλαν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτετ, η Λίβερπουλ, η Άρσεναλ, η Τσέλσι, η Τότεναμ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν προσπάθησαν να δημιουργήσουν αυτόν τον νέο θεσμό.

Η UEFA τους απείλησε με τιμωρία αφ’ ενός κι αφ’ ερτέρου ξεσηκώθηκαν οι οπαδοί τους συντριπτικά. Διότι όσες ομάδες θα πάρουν μέρος στο κλειστό πρωτάθλημα της European Super League, δεν θα παίζουν στα εγχώρια πρωταθλήματα ή θα κατεβαίνουν με τους αναπληρωματικούς! Αν περάσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι Άγγλοι δεν θα ξαναδούν ποτέ ντέρμπι Λίβερπουλ – Έβερτον, οι Ιταλοί Νάπολι – Ίντερ.

Η UEFA παρουσίασε μάρτυρες στο δικαστήριο τις ομοσπονδίες της Ουγγαρίας, Τσεχίας, Μάλτας, Σλοβακίας, Εσθονίας, οι οποίες υποστήριξαν πως λαμβάνουν χρήματα από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις ακαδημίες τους.

Που σημαίνει πως αν αποχωρήσουν οι «μεγάλοι» συλλογοι, οι «μικροί» θα είναι καταδικασμένοι, αφού θα μειωθεί δραματικά το οικονομικό πακέτο από τις διαφημίσεις, τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα κυρίως στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, άρτα θα τις χρηματοδοτεί με λιγότερα..

Κάπως, έτσι το 1995, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε μία απόφαση που συντάραξε συθέμελλα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, την γνωστή «υπόθεση Μπόσμναν». Αποφάνθηκε πως ένας εργαζόμενος (ποδοσφαιριστής), όταν τελειώνει το συμβόλαιό του με την ομάδα, αυτόματα καθίσταται ελεύθερος να επιλέξει την ομάδα – εργοδότη της αρεσκείας του, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

Αν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο βγάζει μία τέτοια απόφαση, οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί… φτωχότεροι. Διότι οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης να παίζουν μόνο αναμεταξύ τους και όλο το χρήμα θα συσσωρευτεί εκεί.

Τι μπορεί να φρενάρει την δημιουργία της European Super League στην πράξη, έστω κι αν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Οι φίλαθλοι των ομάδων. Αν αντισταθούν και μποϋκοτάρουν την παρουσία τους στα γήπεδα.  Η απόφαση αναμένεται σε δυο μήνες.

Πηγή: political.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE