Ξεκάθαρο μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία | Σεβαστείτε την κυριαρχία της Ελλάδας

Share on:

Μεγαλώνει κατά τα φαινόμενα η απόσταση που χωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία.

Μόλις χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερλ Λάιεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ομάδα μέσων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων η βελγική εφημερίδα Libre και αναφερόμενη στην επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε ένα «στίγμα» μιλώντας για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, λέγοντας:  «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Σλοβακίας. Και οι δύο έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας το 1999. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2004, η Σλοβακία ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας κάνει τα πάντα για να πετύχει, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την ΕΕ από ό,τι στο παρελθόν. Εξαρτάται από τη βούληση, την ενότητα και τις επιδόσεις των υποψηφίων χωρών».

Μετά την «ψυχρολουσία» αυτή για την Τουρκία, αφού η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την ΕΕ από ό,τι στο παρελθόν, έρχεται ως «επιστέγασμα» του χάσματος το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 23 και 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το οποίο αποτελεί άλλο ένα «χαστούκι» για την Άγκυρα, αλλά ταυτόχρονα και δικαίωση των ελληνικών θέσεων.

Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει το euroactiv το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφέρει: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

Επίσης υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, τονίζοντας ότι: «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE