Ο Υφυπουργός Παιδείας Α.Συρίγος στην ValueNews για το Σκοπιανό ζήτημα, τον Ερντογάν και τον covid στα σχολεία

Share on:

Στο μεμπτό σημείο της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφήνει περιθώρια στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονικός” εστιάζει τις παραβιάσεις που καταγράφονται κατά καιρούς στη Συμφωνία των Πρεσπών, από την γειτονική χώρα, ο Υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.

Σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του στην ValueNews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο κος Συρίγος μίλησε για ην κρίση στην Βόρεια Μακεδονία, τις κινήσεις της Ελλάδας αλλά και στις απειλές Ερντογάν με το μεταναστευτικό ζήτημα.

 

    ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ – ΖΑΕΦ 

Το γειτονικό μας κράτος που τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία και δεν μπορεί να αλλάξει το όνομά του γιατί δεσμεύεται από την Συμφωνία των Πρεσπών. Εάν ήμουν στη θέση τους θα ευχόμουν να καταγγείλει η Ελλάδα τη σύμβαση και μετά θα μας έστελνα μια ανθοδέσμη λέγοντας : Ευχαριστούμε πολύ, υπογραφή Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Όσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί το όνομα Μακεδονία για να περιγράψει τη χώρα, έχει γίνει παρέμβαση από Ελληνικής πλευράς και έχει επισημανθεί το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και το οποίο συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από εκεί και πέρα το κακό με την Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι αφήνει περιθώριο σε μια σειρά προσδιορισμών που αφορούν στην χώρα να χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονικός”, επί παραδείγματι οι κάτοικοι της Χώρας, ενώ το λογικό θα είναι να λέγονται ΒορειοΜακεδόνες, λέγονται Μακεδόνες. Η Γλώσσα, ενώ το λογικό θα ήταν να λέγεται ΒορειοΜακεδονική λέγεται Μακεδονική. Αυτά δημιουργούν πρόβλημα. Δεν υπάρχουν περιθώρια επαναπροσδιορισμού της Συμφωνίας.

 

 

 

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 

Ο Ερντογάν θεωρώ ότι είναι γενικώς πιεσμένος τον τελευταίο καιρό, μετά από τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα και στον τομέα των Συμφωνιών με τα Κράτη της περιοχής, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Διάφορες συναντήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό από την πλευρά της Ελλάδας με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και έχει ενοχληθεί βαθύτατα και από τις συμφωνίες με την Αμερική και πρωτίστως με την Γαλλία. Οπότε εκδηλώνει τον εκνευρισμό του. Δεν δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτά που λέει για το μεταναστευτικό για τον εξής λόγο. Το κρίσιμο όπλο του Ερντογάν ήταν ο αιφνιδιασμός, από την ώρα που δεν υπάρχει αιφνιδιασμός, η Ελληνική πλευρά είναι πολύ πιο οχυρωμένη τώρα από ότι ήταν τον περασμένο Μάρτιο, έχουνε κλείσει τα περάσματα, έχει φουσκώσει και το ποτάμι αυτή την περίοδο, δεν είναι κατεβασμένη η στάθμη για να μπορέσει να περάσει κάποιος από διάφορα σημεία. Θεωρώ ότι είναι περισσότερο σε επίπεδο φραστικών λεονταρισμών και για να θυμίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόβλημα που έχει η ίδια του η χώρα, όπου φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και τουλάχιστον 1, 5 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από άλλες χώρες.

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Στα σχολεία η εικόνα που έχουμε αυτή την στιγμή, πάντοτε σε σύγκριση και με την υπόλοιπη κοινωνία είναι καλή. Είναι δηλαδή υπό απόλυτο έλεγχο και δεν έχουμε έξαρση της επιδημίας μέσα στα σχολεία. Ως προς το θέμα των συγχωνεύσεων πρέπει να δούμε κάποια στιγμή και η χώρα μας έχει μια από τις μικρότερες αναλογίες μεταξύ διδασκόντων και μαθητών. Κάποιο λάθος γίνεται. Οπότε θα έβλεπα τη συγχώνευση, στο πλαίσιο ενός ορθολογισμού σε σχέση με την διασπορά τμημάτων, καθηγητών κ.ο.κ.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE