Πολιτική αντιπαράθεση για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Share on:

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε η παραχώρηση (παραλαβής 1994) των παραπάνω τεθωρακισμένων προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Από το υπουργείο Άμυνας σημειώνεται ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Αυτή τη στιγμή στο δυναμικό του Στρατού Ξηράς υπάρχουν 147 ΤΟΜΑ τύπου BMP-1. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πρώτο προσχέδιο συζητήσεων για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στοχεύει στην παραχώρηση συνολικά 30 ΤΟΜΑ τύπου BMP-1 και την αντικατάστασή τους με ισάριθμα Marder.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα του Κιέβου κατατέθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και στη συνέχεια ακολούθησαν εντατικές συνομιλίες με το Βερολίνο για την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με αξιόπιστες μονάδες μεταφοράς προσωπικού. Η συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στον τομέα της άμυνας αδιαμφισβήτητα θα απασχολήσει και τις επαφές που αναμένεται να έχει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Οικονόμου | Στέλνουμε στην Ουκρανία πεπαλαιωμένα τεθωρακισμένα

Πρόκειται, όπως είπε, για τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τα οποία η Ελλάδα παρέλαβε το 1992 και επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα και η Γερμανία θα μας τα αντικαταστήσει με πιο σύγχρονα.

«Πρώτα θα έρθουν τα πιο σύγχρονα και μετά θα φύγουν τα πεπαλαιωμένα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «όχι μόνο δεν θα μας λείψουν, αλλά θα πάρουμε και πιο σύγχρονα».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι αυτό έγινε γνωστό στην Ελλάδα από την συνέντευξη Σολτς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η συμφωνία έκλεισε κατόπιν συνεννόησης μεταξύ  του ελληνικού και του γερμανικού επιτελείου και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει περίπτωση να μείνουν κρυφά αυτά τα πράγματα;».

Ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία αποστολής τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

Η κοινή δήλωση των Τομεαρχών Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναλυτικά αναφέρει:

Για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός έμαθε από τον αξιωματούχο τρίτης χώρας, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει νέο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, απόφαση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε τίποτα στην ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον κ. Σολτς.

Συγκεκριμένα, η Καγκελαρία μας ενημέρωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε για την αποστολή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 στην Ουκρανία, ενώ ίσος αριθμός Οχημάτων τύπου Marder θα παραδοθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει την αντίθεση μας στην ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία που είναι αντίθετη στα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση-πρωτοβουλία ειρήνευσης, και όταν η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας κλιμακώνεται διαρκώς.

Υπάρχουν όμως εδώ και ειδικότερα ζητήματα:

​Υπάρχει οικονομικό κόστος για την αντικατάσταση των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-1 με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου Marder και αν ναι ποιο είναι αυτό;

​Θα στείλουμε τα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία πριν παραλάβουμε τα τεθωρακισμένα αντικατάστασης και πριν πιστοποιηθεί το προσωπικό μας για τη χρήση τους, με κίνδυνο να αποδυναμωθεί η άμυνα της χώρας;

​Ποιος πήρε την απόφαση για την αντικατάσταση και την αποστολή των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία; Πραγματοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα στάδια εκ του νόμου;

​ Ήταν στις πρώτες προτεραιότητες μας να αντικαταστήσουμε τα BMP σε αυτή τη χρονική συγκυρία τη στιγμή που υπάρχουν άλλες άμεσες ανάγκες;

​Από ποιες μονάδες θα σταλούν τα οχήματα στην Ουκρανία; Μήπως από τα νησιά εν μέσω πιέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση τους;

Τα οχήματα Marder είναι ηλικίας 30-40 ετών, χώρες όπως η Τσεχία (με πολύ μικρότερες αμυντικές ανάγκες συγκριτικά με την Ελλάδα) έχουν αρνηθεί να τα προμηθευτούν λόγω παλαιότητας, ενώ η προμήθειά τους θα αυξήσει την πολυτυπία.

Η Πολωνία ακόμη περιμένει από τη Γερμανία να αντικαταστήσει τα 240 άρματα μάχης που είχε στείλει στην Ουκρανία

Και τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί ασκούσαν πίεση εδώ και καιρό στην Ελλάδα να προχωρήσει στην όχι αναγκαία και όχι άμεσης προτεραιότητας αναβάθμιση των αρμάτων LEOPARD με “δέλεαρ” τη δωρεάν παραχώρηση των γηραλέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου MARDER.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οποία κατά δήλωση του Πρωθυπουργού «η άμυνα είναι ο υπέρτατος σκοπός της χώρας» στέλνει στην Ουκρανία όπλα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας, και μάλιστα αρνείται να ενημερώσει ποια είναι αυτά, και τώρα προμηθεύεται πεπαλαιωμένα οχήματα που άλλες χώρες δεν θα δέχονταν ούτε δωρεάν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν νόμοι, προβλεπόμενες διαδικασίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο και λειτουργεί ωσάν η άμυνα της χώρας να κρίνεται από τις αποφάσεις ενός.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE