NATO | Άμεση απειλή η Ρωσία – αύξηση των δυνάμεων ανατολικά

Share on:

Το νέο στρατηγικό δόγμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνά της και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.

«Το νέο στρατηγικό δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, και πρόσθεσε πως οι σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά τους.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα αποφασίσει την ενίσχυση των ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας. «Θα αλλάξουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, σε πάνω από 300.000».

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων.

Εννέα σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ, ενώ 19 έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν τον στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE