Καιρίδης | Ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές από την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Share on:

«Θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία και κανένας κίνδυνος» επισήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για το ενδεχόμενο πυροδότησης του μεταναστευτικού εκ νέου, εξαιτίας της ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, ενώ προσέθεσε πως μια ανθρωπιστική κρίση ή καταστροφή στη Γάζα είναι προφανές ότι μπορεί να αυξήσει ροές και ακόμα χειρότερα να υπάρξει εμπλοκή από άλλες χώρες.

«Βλέπετε με τη Χεζμπολάχ τι γίνεται. Αν υπάρξει εμπλοκή του Ισραήλ στο Λίβανο, το οποίο στεγάζει σήμερα, πέρα από τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εδώ και πολλές δεκαετίες και 2,5 εκατομμύρια νέους πρόσφυγες από τη Συρία μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου εκεί, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μεγάλα μεγέθη. Όλη αυτή η αναταραχή είναι πάρα πολύ ανησυχητική, διότι προστίθεται σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο διεθνές περιβάλλον. Είχαμε αυτά που είχαμε στο Σαχέλ, με τους εμφυλίους, με τα πραξικοπήματα, με την οικονομική κρίση στην Τουρκία, τις φυσικές καταστροφές, μην ξεχνάμε ότι είχαμε έναν σεισμό στο Μαρόκο, έναν καταστροφικό σεισμό στο Αφγανιστάν, το οποίο και αυτό δίνει πολύ μεγάλες ροές, τις πλημμύρες στην ανατολική Λιβύη και σε όλο αυτό το πολύ δυστοπικό περιβάλλον έρχεται να προστεθεί τώρα αυτή η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ήδη η Κύπρος έχει ροές από το Λίβανο με βάρκες καθημερινά Σύρων, Λιβανέζων και Παλαιστινίων και εμείς είχαμε κάποιες ροές Παλαιστινίων από τη Γάζα το προηγούμενο διάστημα μέσω Αιγύπτου και Τουρκίας» προσέθεσε ο κ. Καιρίδης.
Συγκεκριμένα, τους προηγούμενους έξι μήνες, σύμφωνα με τον Υπουργό, η χώρα μας είχε αρκετές ροές Παλαιστινίων από το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Σινά προς την Αίγυπτο. «Με τράνζιτ βίζες Αιγυπτιακές στο αεροδρόμιο του Καΐρου πετούσαν στην Κωνσταντινούπολη με Turkish και από εκεί προωθούνταν είτε προς τον Έβρο είτε κυρίως προς τα νησιά και είχαμε ένα σημαντικό ποσοστό των μεταναστευτικών ροών από την Παλαιστίνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, διαβεβαίωσε, σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται και δεν θα ζήσει καταστάσεις του 2015. «Θα έλεγα ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αποκλιμάκωση των ροών, χάρη και στην καλύτερη συνεργασία που έχουμε με την Τουρκία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είχαμε μια σημαντική αύξηση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όπως έχει παρατηρηθεί σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, ενώ σημείωσε ότι φέτος η Ευρώπη οδεύει προς ρεκόρ αιτήσεων ασύλου, γεγονός που «έχει χτυπήσει κόκκινο» στο πολιτικό σκηνικό και παρέπεμψε στα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σε Έσση και Βαυαρία, με τις πολύ αυξημένες επιδόσεις του AFD.

ertnews


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE