Σε καθεστώς ευνοιοκρατίας οι Ένοπλες Δυνάμεις | Πολιτικό ζήτημα οι αποστρατείες Αξιωματικών

Share on:

Πως ο Παναγιωτόπουλος παρέδωσε τα “κλειδιά” του στρατεύματος στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Του Αργύρη Αυξεντίου

Ανοιχτά εξακολουθούν και παραμένουν τα ζητήματα που άνοιξε ο Α\ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου και με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, «αποκεφάλισε» εν μία νυκτί μια σειρά από έμπειρα αλλά και έντιμα στελέχη του στρατεύματος, με τον ΥΕΘΑ κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο όχι μόνο απλά να «παρίσταται» αλλά και για πολλοστή φορά, να απαξιώνεται από τον ιεραρχικά υφιστάμενό του.

Εξάλλου, το πρώτο ζήτημα που προέκυψε μέσα από τον τρόπο που έγιναν οι κρίσεις ήταν καθαρά πολιτικό. Επιβεβαιώθηκε ότι ο ρόλος του Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά τα τελευταία 4 χρόνια που βρέθηκε στον «βαρύ» υπουργικό θώκο του Πενταγώνου ήταν καθαρά διακοσμητικός, με τον κ. Φλώρο όχι μόνο να του επιβάλει ολοκληρωτικά την ατζέντα του και να τον παρακάμπτει συστηματικά ακόμη και σε ήσσονος σημασίας θέματα των Ε.Δ απευθυνόμενος απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά καρατομώντας στις πρόσφατες κρίσεις και έναν εκ των πλέον στενών συνεργατών του ΥΕΘΑ.

Ο λόγος για τον Αρχιπλοίαρχο Παναγιώτη Σταθόπουλο, ο οποίος τον συνόδευε σε όλες τις επιτροπές εξοπλιστικών προμηθειών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και βασικός εισηγητής του για κάθε φάκελο οικονομικής φύσεως. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης για τις ικανότητές του και την επαγγελματική του επάρκεια και κατάρτιση και κυρίως για την εντιμότητα του, από το σύνολο των υπουργών που πέρασαν κατά τα τελευταία 11 χρόνια από το ΥΠΕΘΑ, παραμένοντας στη θέση του με όλες τις κυβερνήσεις.

Το εντυπωσιακό είναι δε πως για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία του Πενταγώνου, οι κρίσεις ξεκίνησαν και σχεδόν υλοποιήθηκαν ενόσω ο κ. Παναγιωτόπουλος βρισκόταν στην εκλογική του περιφέρεια την Καβάλα, παραδίδοντας επί της ουσίας τα «κλειδιά» του ΥΠΕΘΑ, αλλά και τις σταδιοδρομίες εκατοντάδων αξιωματικών, αποκλειστικά στα χέρια του κ. Φλώρου. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν μάλιστα πως ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν ενημέρωσε καν τον κ. Παναγιωτόπουλο για την απόφασή του να ξεκινήσει τη διαδικασία των κρίσεων την 1η Μαρτίου, ανήμερα του δυστυχήματος των Τεμπών, επιλέγοντας να ζητήσει απευθείας την άδεια από το Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοκρατικό έλλειμα στο στράτευμα

Οι πρόσφατες κρίσεις όμως, πέρα από την ευνοιοκρατία, κατέδειξαν και το δημοκρατικό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο στράτευμα, με τον Α\ΓΕΕΘΑ να χρησιμοποιεί τη διαδικασία των κρίσεων ως ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών με στελέχη τα οποία είτε υπηρεσιακά διαφοροποιήθηκαν με κάποιες από τις επιλογές του, είτε πολύ απλά έτυχε να υπηρετήσουν (επειδή σε αρκετές περιπτώσεις η ίδια η υπηρεσία τα τοποθέτησε), δίπλα σε πολιτικούς παράγοντες του ΥΠΕΘΑ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον πρώην ΥΦΕΘΑ Κ. Αλκ. Στεφανή.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως πολλά από τα στελέχη που υπηρέτησαν στο γραφείο του κ Στεφανή, ενόσω αυτός ήταν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως ο διευθυντής του γραφείου του, Ταξίαρχος Παναγιώτης Χριστοδούλου, ο Ταξίαρχος Μ. Μουρελάς όπως και ο Υποστράτηγος Χρ. Μπούφης, αποστρατεύτηκαν στις πρόσφατες κρίσεις, πληρώνοντας την κόντρα του άλλοτε πολιτικού τους προϊσταμένου με τον πανίσχυρο Α\ΓΕΕΘΑ.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν πάντως και σειρά από άλλες αποστρατείες στις οποίες προχώρησε ο κ, Φλώρος, στοχοποιώντας κατά κύριο λόγο το Πολεμικό Ναυτικό, λόγω της εμπάθειας που φέρεται να έτρεφε προς την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία ΓΕΝ και Στόλου, οδηγώντας στην αποστρατεία αρκετά στελέχη τα οποία θεώρησε ότι είχαν αναφορές τόσο στον πρώην Α/ΓΕΝ Στ. Πετράκη, όσο και στον Πρώην Αρχηγό Στόλου κ. Παν. Λυμπέρη.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την περίπτωση του «αποκεφαλισμού» του Κλαδάρχη Β΄ Κλάδου Προσωπικού, Αρχιπλοίαρχου Χ. Πεγκλίδη, όπως και του πρώην πλέον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης που εκτελεί την επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, Στ. Δημόπουλο, ο οποίος ενημερώθηκε για την αποστρατεία του εν πλω.

Τέλος ένα ακόμη ζήτημα που προέκυψε για τον Α/ΓΕΕΘΑ και το οποίο όσο και εάν η παρουσία της ήταν διακοσμητική, αγγίζει και την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου, αφορά το ηθικό.

Οι κρίσεις ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης 1ης Μαρτίου, την ημέρα που η χώρα βυθίζονταν σε ένα πρωτοφανές πένθος για το δυστύχημα των Τεμπών, με την κυβέρνηση να ακυρώνει κάθε δραστηριότητα και σύσσωμο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να ακολουθεί, συμμετέχοντας στο θρήνο. Τη συγκεκριμένη ημέρα όμως δεν σεβάστηκαν ως όφειλαν στο ΓΕΕΘΑ ξεκινώντας τη διαδικασία των κρίσεων και αποστρατεύοντας μέσα στην αναμπουμπούλα δεκάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με κριτήρια κάθε άλλο παρά υπηρεσιακά.

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE