Ρωσία | Επιμένουν για την «βρώμικη βόμβα» – όπλα μαζικής καταστροφής της Ουκρανίας

Share on:

«Ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία» είπε ο  υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει εισέλθει “στο τελικό στάδιο” της κατασκευής “βρώμικης βόμβας”, έναν ισχυρισμό που επιμένει η Μόσχα από χθες, Κυριακή, και τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη ‘βρώμικη βόμβα’. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.

Όπως είπε, “ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο”, είπε, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να “εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη”.

Προειδοποίησε ότι, “Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φθάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα”.

Ο Κιρίλοφ κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι διατηρεί “επαφές” με το Κίεβο “για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των (απαραίτητων) τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων” από την Ουκρανία.

Οι κατηγορίες της Μόσχας για το Κίεβο σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να καταφύγει σε μια “βρώμικη βόμβα”, είναι “ψευδείς”, ανέφεραν σήμερα σε κοινή δήλωση το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι κατηγορίες αυτές είναι “παράλογες” και “επικίνδυνες”, και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, το βράδυ μια απάντηση “όσο γίνεται εξίσου σκληρή” από μέρους των δυτικών συμμάχων του.

Χθες, Κυριακή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας για τις “ανησυχίες του σε σχέση με ενδεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας με την καταφυγή σε μια ‘βρώμικη βόμβα'”.

Οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί βλέπουν σε αυτές τις δηλώσεις την απειλή ετοιμασιών για μια επίθεση που θα πραγματοποιηθεί με κάποιο ψευδές πρόσχημα, υποψιαζόμενοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πυροδοτήσει η ίδια μια “βρώμικη βόμβα” προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική κλιμάκωση, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας σε αντίποινα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

Η επικινδυνότητα της “βρώμικης βόμβας”

Οι αλληλοκατηγορίες Ρωσίας-Ουκρανίας για σχέδια χρήσης «βρώμικη βόμβας», η οποία έχει συνδεθεί κυρίως με τρομοκράτες, προκαλεί ανησυχία για μια νέα κλιμάκωση του πολέμου.

Ευτυχώς προς το παρόν η «βρώμικη βόμβα» είναι μόνο όπλο στη μάχη προπαγάνδας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε πρόσφατα την Ουκρανία ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικες βόμβες», ενώ το Κίεβο από την πλευρά του διαψεύδει, επιρρίπτοντας στη Μόσχα τέτοια σχέδια.

Η «βρώμικη βόμβα» συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά υλικά, όπως πχ. ο δυναμίτης με ραδιενεργά υλικά, που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία ή την συντήρηση τροφίμων. Ο Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, συνταγματάρχης ε.α. του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού και μέλος της ερευνητικής ομάδας για την πολιτική ασφαλείας στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική SWP εξηγεί, μιλώντας στην DW: «Πρέπει να είμαστε σαφείς. Δεν πρόκειται για ατομική βόμβα. Που σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με πυρηνικές αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες προκαλούν τεράστιες εκρήξεις και, φυσικά, μια ισχυρότατη και επικίνδυνη ακτινοβολία, η οποία καθιστά ακατοίκητη μακροπρόθεσμα μεγάλη περιοχή. Για να γίνω πιο κατανοητός. Μπορείτε να συγκρίνετε μια «βρόμικη βόμβα» με τις επιπτώσεις ενός ατυχήματος σε πυρηνικό εργοστάσιο, όπως του Τσέρνομπιλ το 1986».

Διασαφηνίζουν ότι δεν είναι ατομική βόμβα

Ο Γερμανός συνταγματάρχης θεωρεί ωστόσο απίθανο, η Ρωσία να σχεδιάζει ένα τέτοιο πλήγμα. Κατά την άποψή του με την μερική επιστράτευση η Μόσχα δείχνει ότι επιδιώκει πολύ περισσότερο την εντατικοποίηση του πολέμου με συμβατικά μέσα: «Πιστεύω ότι η χρήση μιας τέτοιας βόμβας δεν είναι μόνο ανεύθυνη, αλλά και παράλογη, γιατί ανάλογα με το σημείο της έκρηξης ενδέχεται να πλήξει τις στρατιωτικές δυνάμεις του ίδιου του επιτιθέμενου, αλλά και τον πληθυσμό περιοχών, οι οποίες προσαρτήθηκαν πρόσφατα από την Ρωσία».

Ο Βόλφγκανγκ Ρίχτερ προειδοποιεί για κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα από τις εικασίες για τη χρήση «βρώμικων βομβών» και υπενθυμίζει: «Το ακούσαμε και από τις δύο πλευρές. Η Ουκρανία έχει ήδη αναφερθεί, μέσω του προέδρου Ζελέσνκι για προληπτικό πυρηνικό χτύπημα ενάντια σε μια πιθανή πυρηνική επίθεση από τη Ρωσία».

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE