Κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια

Share on:

Για το χειρότερο σενάριο, αυτό ενός πυρηνικού ατυχήματος, προετοιμάζεται η Ουκρανία, καθώς η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων, γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη με τα πλήγματα να πολλαπλασιάζονται και τις δύο πλευρές να εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη την Ουκρανία ότι σχεδιάζει «πρόκληση» στον πυρηνικό σταθμό της στις 19 Αυγούστου όταν πρόκειται να τον επισκεφθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ρωσικά βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό ούτε πέριξ αυτού.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερης στην Ευρώπη, καταλήφθηκε στις αρχές Μαρτίου από τα ρωσικά στρατεύματα, με την ευθύνη για τη λειτουργία του να εξακολουθούν να έχουν Ουκρανοί επιστήμονες. Από τις 5 Αυγούστου, το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς. Σε μία περίπτωση βλήματα έπεσαν κοντά σε ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών και σε μια άλλη οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την αυτόματη διακοπή ενός αντιδραστήρα.

Η κατάληψη των εγκαταστάσεων από τους Ρώσους στρατιώτες «συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλειά του και αυξάνει τους κινδύνους δυστυχήματος ή πυρηνικού συμβάντος. Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί μια επιθεώρηση του IAEA (Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας) και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων» από το σημείο, σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE