Την επιστροφή του στο Μαξίμου ετοιμάζει ο Τσίπρας

Share on:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός έχει να δώσει τη μεγάλη μάχη με τον πολιτικό του αντίπαλο.

Σκοπός του η επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνεργασίας, προφανώς με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ή και με άλλο κόμμα της Αριστεράς.

Για να γίνει, όμως, αυτό, απαιτείται μια πολιτική ώσμωση μεταξύ των υποψηφίων εταίρων σε μια μελλοντική κεντροαριστερή κυβέρνηση. Αυτό το έχει αντιληφθεί από καιρό ο Αλέξης Τσίπρας και προσπαθεί -χωρίς να δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ- να τροποποιήσει κατά τι τον πολιτικό του λόγο, ώστε να δημιουργήσει στο δικό του μέτρο, τις προϋποθέσεις μετεκλογικής συνεργασίας με τους πολιτικούς σχηματισμούς της κεντροαριστεράς.

Διαφωνία Τσίπρα – Πολάκη

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διαφωνία μεταξύ του αρχηγού της αντιπολίτευσης και του πρώην υπουργού Παύλου Πολάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν ο Κρητικός πολιτικός επετέθη με το γνωστό του ύφος εναντίον όσων υπολείπονται σε αντιπολιτευτική οξύτητα εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, και ειδικότερα της κομματικής εφημερίδας «Αυγή», για να δεχθεί την επιτίμηση Τσίπρα ότι δεν είναι ο αυθεντικός εκφραστής της κομματικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να τροποποιήσει κατά μοίρες τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ -ιδιαίτερα δε την εκφορά του- ώστε να μην πολώνει το κόμμα με κάθε φωνή η οποία δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό της Κουμουνδούρου.

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει περισσότερη πειθώ στον πολιτικό λόγο του κόμματος, οι δε «πολακισμοί» κινούνται στο γνωστό μοτίβο που στο ποδόσφαιρο αποκαλείται «γιόμες», δηλαδή συνεχείς αντιπολιτευτικές κορώνες επί παντός επιστητού, που όμως (καλώς ή κακώς) δεν πείθουν ευρύτερα στρώματα πολιτών τα οποία χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγίνει ηγεμονική δύναμη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αυτή η μάχη είναι πιο δύσκολη, αλλά και πιο κρίσιμη για τον Αλέξη Τσίπρα, από την προηγούμενη της διάλυσης των τάσεων που με επιτυχία επιχείρησε το τελευταίο διάστημα.

Από τη μάχη που θα δώσει από τώρα έως την ημέρα που θα πάμε στις κάλπες, θα κριθεί και το στοίχημα της επιστροφής του στην πρωτοκαθεδρία της ελληνικής πολιτικής.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE