Σοκ στην Τουρκία | Οι Λίβυοι ακυρώνουν το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Share on:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ανέφερε ότι η «οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και οι συμφωνίες «ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας», δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα τους.

Οι συμφωνίες δεν έχουν εγκριθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο.

Δεν επικυρώθηκαν από τη Λυβική Βουλή

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Φεβζί αλ Νουβαϊρί, δήλωσε ότι «η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Λιβύη».

Αλλοι λίβυοι βουλευτές της αντιπροσωπείας δήλωσαν επίσης ότι οι δύο συμφωνίες δεν ήρθαν ποτέ στο λιβυκό κοινοβούλιο, δεν συζητήθηκαν και δεν επικυρώθηκαν.

Ο Γιουσούφ αλ Αγκουρι, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας, είπε:«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχουμε δει ποτέ τις δύο συμφωνίες.

Δεν ήρθαν ενώπιόν μας. Δεν μπορούσαμε να τις επεξεργαστούμε.

Υπεγράφησαν μονομερώς με την Τουρκία. Αλλά είμαστε το μόνο κοινοβούλιο στη Λιβύη. Θα έπρεπε να είχε ληφθεί και η γνώμη μας», είπε.

Στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP Χασάν Τουράν, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Εσκίσεχιρ Ουτκού Τσακιρόζερ, του MHP Ισμαήλ Οζντεμίρ, του IYI Αχμέτ Εροζάν και του HDP Τούλαϊ Χατιμογκιουλάρι Ορούτς.

Η Συμφωνία για την ΑΟΖ μένει στον «αέρα»

Ο Τσακιρόζερ έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

* Ενώ αυτές οι συμφωνίες συζητούνταν στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, υποστηρίξαμε και εγκρίναμε τη Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας.

* Αλλά αντιτασσόμασταν στη στρατιωτική συμφωνία που θα έκανε την Τουρκία μέρος σε αυτήν τη σύγκρουση.

* Και τότε, ως εκπρόσωποι του CHP, προειδοποιούσαμε ότι το να υποστηρίξουμε μια πλευρά στη στρατιωτική σύγκρουση θα μπορούσε να αποφέρει αποτελέσματα εναντίον μας.

Σήμερα, έχει γίνει σαφές πόσο δίκιο είχαμε στις ανησυχίες μας.

* Τα λόγια των λίβυων βουλευτών είναι πολύ σοβαρά, πολύ θλιβερά και ανησυχητικά.

Η Συμφωνία για την Οριοθέτηση της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας (ΑΟΖ), την οποία υποστηρίζουμε και εμείς, και η άλλη στρατιωτική συμφωνία, δεν έχουν μπει καν στην ημερήσια διάταξη στη Βουλή της Λιβύης εδώ και δύο χρόνια.

Πηγή:in. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE