Μητσοτάκης | Ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα – Πρόκληση Ερντογάν για την μειονότητα της Θράκης

Share on:

Της Γιώτας Χατζηθεοδώρου

Με διάθεση έναρξης ενός νέου εποικοδομητικού διαλόγου υπό το πρίσμα της ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, προχώρησαν στις κοινές τους δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε συνοπτικά σε όλα τα καίρια ζητήματα που αποτελούν πόλο έντονων διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά τις πάγιες θέσεις της χώρας μας τόσο στο Κυπριακό ζήτημα, στο Αιγαίο, αλλά και την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Αναζητούμε νέους τρόπους συνεργασιών στον οικονομικό – εμπορικό τομέα, είπε ο κος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη σημαντική συμφωνία που υπογράφεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό, αλλά και στην παροχή βίζας σε Τούρκους πολίτες, που θα τους δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά για επτά ημέρες. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα Ελληνικά νησιά αποτελούν την γέφυρα φιλίας και επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών.

Ο κος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, υποστηρίζοντας ότι με την σειρά της αποτελεί την γέφυρα επικοινωνίας των δύο χωρών, στο πλαίσιο τήρησης του Διεθνούς Δικαίου. Επανέλαβε δε, την πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο διζωνικής κοινότητας αποκρούοντας τα περί ύπαρξης δύο κρατών που επιθυμεί η Τουρκική πλευρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε αναφορά στο Ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας που υπεγράφη το 1930 και στη Συνθήκη της Λωζάνης στην οποία καθορίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χώρων και προσδιορίζονται οι μειονότητες.

Μοναδικά ζητήματα επίλυσης μεταξύ των δύο κρατών, παραμένει η υφαλοκρηπίδα και ο ορισμός ΑΟΖ. Είναι θέματα που πρέπει να επιλυθούν στο εγγύς μέλλον, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε Ιστορικό χρέος των δύο ηγεσιών να φέρουν τα δύο κράτη δίπλα – δίπλα, σε ήρεμα νερά.

Ερντογάν | “Τουρκική η μειονότητα στη Θράκη” – Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στην προοπτική διεύρυνσης του θετικού κλίματος που αναπτύσσεται μεταξύ δύο των χωρών και τόνισε την σημασία του ανοιχτού δίαυλου επικοινωνίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Ο κος Ερντογάν μίλησε για το σημαντικό έργο που θα επιτευχθεί μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας και προανήγγειλε την αύξηση του πόσου των εμπορικών διμερών σχέσεων στα 10 δις δολάρια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο τα θέματα του Αιγαίου όσο και της Ανατολικής Μεσογείου. Έκανε ωστόσο το ατόπημα να χαρακτηρίσει εντός Ελληνικού εδάφους “Τουρκική” την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Για το Κυπριακό ζήτημα τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, χωρίς ωστόσο να επιμείνει σε πάγιες θέσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε επίσης στον πόλεμο της Γάζας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ίδρυσης Παλαιστινιακού κράτους και καταδίκασε τον θάνατο άμαχων παλαιστινίων, μεταφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την θέση που έχει λάβει η Τουρκία στο Μεσανατολικό ζήτημα αλλά και τον ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει ως εγγυήτρια χώρα ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

“Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και το Αιγαίο πρέπει να αποτελέσει χώρο Ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και τόνισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν επιλύονται.

Μητσοτάκης | Η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει μουσουλμανική τη μειονότητα στη Θράκη

Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία συνυπέγραψε και η Τουρκία, καθορίζει ως μουσουλμανική της μειονότητα της Θράκης, η οποία χαίρει όλων των δικαιωμάτων της σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως η Ελλάδα.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE