Κρίσιμη η σύνοδος του ΝΑΤΟ | Στον ίδιο χώρο Μητσοτάκης – Ερντογάν

Share on:

Μια ιδιαιτέρως κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά σήμερα στη Μαδρίτη, καθώς θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ενότητα της Συμμαχία, αλλά και τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα κράτη – μέλη επιθυμούν την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτός όμως από την Τουρκία που έχει απειλήσει πως θα θέσει βέτο, με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να ξιφουλκεί και εναντίον της χώρας μας.

Κομβική θεωρείται η παρουσία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου και το αποτέλεσμα που θα υπάρξει θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την περεταίρω στάση της Άγκυρας. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου η ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Στον ίδιο χώρο

Περίπου 20 ημέρες μετά το “Μητσοτάκης γιοκ” από τον Ταγίπ Ερντογάν, οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στον ίδιο χώρο, καθώς ο βασιλιάς της Ισπανίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των 44 αντιπροσωπειών ξένων κρατών που μετέχουν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να μεταφέρει τους ανιστόρητους ισχυρισμούς για την στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στις επαφές που θα έχει στην Μαδρίτη.Μάλιστα, ο Ερντογάν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου παραμονή της κρίσιμης συνεδρίασης της Βορειοατλαντικής Συμμαχία συνέχισε τη διπλωματία των απειλών. “Η Τουρκία δεν δίστασε και δεν θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.Στην Αθήνα ετοιμάζονται να απαντήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία στην περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος θέσει ζήτημα αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Ο πρωθυπουργός θα έχει μαζί του τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας” και στοιχεία για τις συνεχείς παραβιάσεις που πραγματοποιούνται με στόχο να αναδείξει την τακτική του αναθεωρητισμού που ακολουθεί η Άγκυρα. “Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε “με το ζωνάρι λυμένο για καυγά”, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση”, σημείωσε ο Κυβερνητικό εκπρόσωπος.

Ο Ερντογάν ζητά γραπτές διαβεβαιώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει τα όσα συμφωνηθούν με τις δύο σκανδιναβικές χώρες, στην περίπτωση που υπάρξει “λευκός καπνός” να είναι γραπτά και υπογεγραμμένα. “Κάνουμε διαβουλεύσεις για ένα κείμενο που θα πρέπει να μπουν οι υπογραφές. Θέλουμε τα αιτήματα μας και οι υποσχέσεις τους να καταγραφούν. Με συγκεκριμένους όρους τα εξηγήσαμε όλα τα αιτήματα μας”, τόνισε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.Ωστόσο, ο Ερντογάν γνωρίζει πως αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις και επιμείνει στο βέτο, τότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τον ίδιο και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, αλλά και για την χώρα του που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE