Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη στην Τουρκία για τα 12 ναυτικά μίλια

Share on:

«Δεν αφορούν θέματα κυριαρχίας τα ζητήματα της δήλωσης του πρωθυπουργού σχετικά με τις υποχωρήσεις», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΚΟ του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», Ιω. Κόντη, με θέμα «Ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις προς την Τουρκία».

Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι «υποχωρήσεις», στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό σταθμό, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη, και ως εκ τούτου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν επιδέχεται οποιασδήποτε παραχώρησης-συρρίκνωσης».

Εκείνο που ανέφερε ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «είναι ότι σε μία συζήτηση, η οποία θα ανοίξει με τη γείτονα, και η οποία προφανώς και δεν μπορεί να αφορά τα θέματα κυριαρχίας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κι ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική μας σχέση, η οποία όμως απόκλιση, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά μας θέματα ούτε μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας. Άρα, η λογική είναι ότι σε μία συζήτηση μπορεί να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις από την αρχική μας γραμμή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μία συζήτηση ακριβώς αυτό ενέχει: Το στοιχείο της συζήτησης, ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσει να υπάρξει μία κοινή πλεύση, μία σύζευξη. Αυτό, εξάλλου, θα μπορούσε να συμβεί και στο διεθνές δικαστήριο εάν οψέποτε η διαφορά αγόταν ενώπιόν του. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με θέματα κυριαρχίας».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «ήταν η παρούσα κυβέρνηση, υπό την προηγούμενη θητεία της, η οποία επεξέτεινε στα 12 μίλια και ως το ακρωτήριο Ταίναρο τα χωρικά μας ύδατα, μεγαλώνοντας την κυριαρχία και διευρύνοντας τα όρια της ελληνικής επικράτειας».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Κόντης ζήτησε να μάθει τι διημείφθη στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ποιες είναι οι υποχωρήσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, πότε θα μπορέσουμε να οριοθετήσουμε την ελληνική ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία και πότε θα επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η συζήτηση που έγινε στο Βίλνιους μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν μία συζήτηση, η οποία είχε σκοπό την επανεκκίνηση των συζητήσεων σχετικά με τα θέματα που αφορούν τα ελληνοτουρκικά.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE