Αυτές είναι οι δεσμεύσεις του Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Share on:

Σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία για την χώρα αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του κόμματος του, επιχείρησε να πολώσει το πολιτικό κλίμα με στόχο την συσπείρωση των ψηφοφόρων, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε με βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρωθυπουργού.Παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα καταργήσει τουλάχιστον πέντε νόμους της κυβέρνησης, αποφεύγοντας ωστόσο την αυτοκριτική για την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας και ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στην τρόικα, δηλώνοντας ταυτόχρονα υπερήφανος για τα όσα κατάφερε η κυβέρνηση του.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και υποσχέθηκε μείωση κατά 50% στους λογαριασμούς ρεύματος, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Επέμεινε πως τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, όπως επίσης θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.Επίσης δεσμεύτηκε για την κατάργηση του εργατικού νόμου Χατζηδάκη, την σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς την μείωση των αποδοχών, αλλά και την διαγραφή μέρος των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως θα επαναφέρει την 13η σύνταξη, θα ενισχύσει το ΕΣΥ αλλά και θα δώσει στέγη στα νέα ζευγάρια.Δήλωσε βέβαιος για την νίκη του κόμματος του στις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και έκανε νέο άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ “είναι ανοιχτό βιβλίο”.

Ο Δαυίδ και ο Γολιάθ

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την υπερφορολόγηση που υπήρξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έριξε σε όλες τις ευθύνες στους δανειστές αλλά και στη ΝΔ, παρομοιάζοντας το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στην χώρα με τον Δαυίδ και τον Γολιάθ. “Ο Δαυίδ της Αριστεράς από τη μία πλευρά, σε μια μικρή χώρα, απέναντι στον Γολιάθ των δανειστών, απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά εντός της χώρας, απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και των πρόθυμων συμμάχων της”, είπε χαρακτηριστικά.Παραδέχθηκε πως υπήρξε δυσανάλογη επιβάρυνση κυρίως της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας αλλά όπως υποστήριξε δεν υπήρχε άλλη επιλογή “από το να βγάλουμε το λουρί́ από́ το σβέρκο της χώρας. Αυτή́ ήταν η προτεραιότητά μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Μαξίμου: Ψέματα και χυδαίες επιθέσεις

Το Μαξίμου δεν άφησε ασχολίαστους τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “πρωθυπουργό – εργολάβο” και για “καθεστώς Μητσοτάκη”, ενώ του επέρριψε ευθύνες για την οικονομική κρίση υποστηρίζοντας πως δεν ευθύνεται ο πόλεμος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πρόκειται για “χυδαίες επιθέσεις” κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί και να σεβαστεί το απόφαση του ελληνικού λαού. “Τα ίδια κλισέ, τα ίδια ψέματα, η ίδια παρωχημένη ρητορική, τα ίδια πρόσωπα στην πρώτη σειρά. Ο μόνος που έλειπε ήταν ο κ. Καμμένος”.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως “επιδερμικές αναλύσεις” τις προτάσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. “Αράδιασε ξανά υποσχέσεις για αυξήσεις και δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις με λεφτά από τα λεφτόδεντρα που φαίνεται πως φυτρώνουν στον κήπο του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι γνωρίζουν την αξιοπιστία των υπολογισμών του και τη μηδενική αξία των υποσχέσεών του”.Για την απουσία αυτοκριτικής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του κόμματος του που έγινε τρία χρόνια μετά την ήττα από την ΝΔ τις εκλογές του 2019, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί τα σημαντικά σφάλματα που έκανε κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας. “Αντί να κάνει αυτοκριτική και να δείξει ότι έχει αντιληφθεί τα λάθη του, όπως ζητούν και οι ίδιοι οι σύντροφοί του, δήλωσε περήφανος για τα χρόνια της καταστροφικής διακυβέρνησής του, δείχνει πόσο αμετανόητος είναι και πόσο μακριά στέκεται από τις ανάγκες και τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού”.

Πηγή :thetoc


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE