Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ | Ψυχραιμία του ΚΥΣΕΑ

Share on:

Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ετοιμότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο του μηνύματος που εκπέμπεται μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, υπό το φόντο των τουρκικών προκλήσεων και απειλών ακόμη και για κλείσιμο της ροής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω του αγωγού ΤΑΡ, που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαιτζάν, μέσω Τουρκίας.

Στα μισά της συνεδρίασης, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έφυγε εσπευσμένα, καθώς έπρεπε να πετάξει για Βρυξέλλες, όπου θα συναντούσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπερκ. Οι τουρκικές προκλήσεις βρέθηκαν στο μενού της συνάντησης με τον υπουργό ‘Αμυνας, όπως θα βρεθούν και με τους υπολοίπους ομολόγους του, για παραδειγμα τον υπουργο Αμυνας των ΗΠΑ, Οστιν. Διμερεις συναντήσεις θα εχει ο υπουργός Άμυνας και με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του. Με τον τελευταίο μάλιστα, αναμένεται να συζητηθεί η ημερομηνια παράδοσης των τεθωρακισμένων που αντικατέστησαν αυτά που ειχε η Ελλάδα στα νησιά και εστάλησαν για βοήθεια στην Ουκρανία.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Ακάρ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκφραστεί η διάθεση για μία συνάντηση και από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ σήμερα, μια συνάντηση που ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν θα απορρίψει, αφού καλό είναι οι δίαυλοι με την Τουρκία, παρά τις όποιες προκλήσεις, να παραμένουν ανοιχτοί.Αλλωστε, η Αθήνα εχει πολλές φορές διαμηνύσει οτι αφήνει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου και κλειστή στις προκλήσεις, γεγονός που θα επαναλάβει στον Ακάρ, ο κ. Παναγιωτοπουλος. Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν μάλιστα οτι σε αυτό το τετ α τετ, εάν τελικά γίνει, η Αθήνα θα θέσει και πάλι τις κόκκινες γραμμές, ζητώντας απο την γειτονική χώρα να σταματήσει την επιθετική ρητορική, ώστε να υπάρξει εκ νεου προοπτική για διαλογο, με πρώτο βήμα την επανέναρξη των επαφών για τα ΜΟΕ.”Οι τόνοι πρέπει επιτέλους να πέσουν και να αρχισουμε και πάλι να συζητάμε”, λέει με νόημα πηγή, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες.Την ίδια ώρα το ΚΥΣΕΑ έλαβε απόφαση να εγκρίνει την ενίσχυση και την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, αλλά και να “τρέξει” την επιμήκυνση του φράχτη στον Εβρο κατά 35 χιλιόμετρα άμεσα. Και αυτό γιατί οι φόβοι για έναν υβριδικό πόλεμο παραμένουν, με την Τουρκία να κάνει τα στραβά μάτια στους διακινητές, όπως έχουν δείξει οι τελευταίοι μήνες στον Έβρο, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου.

Το προσωρινό μπλόκο, που είχαν βάλει με τις τροπολογίες τους οι Menendez και VanHolen στην πώληση των μαχητικών F16, ανετράπη, καθώς αυτές δεν συμπεριελήφθησαν στο προσχέδιο του αμυντικού προυπολογισμού (NDAA).Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη δεν προκάλεσε ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, χωρίς ωστόσο να το χαροποιεί. Και αυτό γιατί ακόμη και αν προμηθευτεί τελικά η Τουρκία F16, αυτή η αγορά θα φθάσει σε τουρκικό έδαφος σε τουλάχιστον 3 χρόνια. Μέχρι τότε, η Αθήνα θα έχει ενισχύσει – όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- την άμυνά της έτι περαιτέρω, τόσο με τα Rafale ( σ.σ. εχουν παραληφθεί 6 και αναμένονται άλλα τόσα στις αρχές του 2023) όσο και με τα αναβαθμισμένα F16. Την ίδια ώρα, η χωρα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα για τα F35, με το πρώτο αεροσκάφος να έρχεται στην Ελλάδα στο τέλος του 2028.”Η διαπραγμάτευση για τις δύο τροπολογίες θα συνεχιστεί μεταξύ Βουλής των αντιπροσώπων και Γερουσίας αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές”, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ, εξακολουθεί να διατηρεί ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων το δικαίωμα βέτο.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE