Στην Αθήνα ο Σολτς | Τι θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό

Share on:

Πέρα των διμερών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας η ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την τουρκική προκλητικότητα.Η συζήτηση δεν θα ξεκινήσει από το σημείο μηδέν, καθώς είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, πέρα των επαφών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γεγονός που επιτρέπει μια ανοιχτή και ειλικρινή κουβέντα που θα φέρει απτά θετικά αποτελέσματα, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τις δύο χώρες να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, ειδικά στην πρόταση της Ελλάδας για το θέμα του πλαφόν, όπου η Γερμανία ήγειρε σοβαρές επιφυλάξεις. Όμως, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε ως κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα να γεφυρωθούν οι απόψεις και να υπάρξουν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία». Μια ακόμα διάσταση του ενεργειακού είναι οι μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας για αξιοποίηση των ΑΠΕ και το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις εναλλακτικές που υπάρχουν απέναντι στην εξάρτηση από το αέριο.

Η Γερμανία τους τελευταίους μήνες έχει μεταβάλει ουσιαστικά την στάση της και από τις ίσες αποστάσεις που τηρούσε επί των ημερών της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, πλέον τοποθετείται με ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζοντας την τακτική της Τουρκίας. Η μεταβολή αυτή ξεκίνησε μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλες, σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και τον Έλληνα πρωθυπουργό να δείχνει στον Γερμανό Καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αμφισβητούσε επί της ουσίας την ελληνική κυριαρχία. Αγκάθι, όμως, εξακολουθεί να αποτελεί η πώληση των τριών γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά σε κάθε συνάντηση με Γερμανούς αξιωματούχους.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE