Μηταράκης | Να εφαρμοστεί η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Share on:

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, για το έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Μιλάμε πάρα πολύ καιρό για μια λύση στο μεταναστευτικό. Είναι καιρός για λύσεις, δράσεις και αποτελέσματα», τόνισε ο Ν. Μηταράκης. Όπως είπε, η πρόταση της Επιτροπής είναι σαφώς στον σωστό δρόμο, πρέπει να βρεθεί λύση στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, αλλά επίσης «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 θα εφαρμοστεί από όλα τα μέρη». Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια μιλάμε δυσανάλογα για τις ευθύνες των κρατών-μελών της πρώτης γραμμής». 

Αναλυτικά κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε: 

Μιλάμε πάρα πολύ καιρό για την ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική κρίση. Είναι καιρός για λύσεις, ενέργειες και αποτελέσματα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα είναι σαφώς στον σωστό δρόμο. Πρέπει να βρούμε λύσεις για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, αλλά επίσης πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 θα εφαρμοστεί από όλα τα μέρη.  

Τα τελευταία χρόνια, μιλάμε δυσανάλογα για τις ευθύνες των κρατών-μελών της πρώτης γραμμής. Χρειάζεται επίσης να μιλήσουμε για λύσεις για τη μείωση του επιπέδου των παράτυπων αφίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την παροχή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης για να διασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη στην Ευρώπη υπηρετούν για καλύτερη μετανάστευση με ίσο τρόπο. Δεν είναι καιρός να πορεύεσαι μόνος. Είναι καιρός για μια ευρωπαϊκή λύση και είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια καλή συνάντηση σήμερα.” 

Πριν από το Συμβούλιο ο Υπουργός συναντήθηκε με την Υπουργό Μετανάστευσης της Σουηδίας, Maria Malmer Stenergard, ενόψει της Σουηδικής Προεδρίας που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς και για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μεταναστευτικό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.  

Στη συνέχεια, ο κ Μηταράκης πραγματοποίησε συνάντηση με τα υπόλοιπα μέλη των MED5, στο πλαίσιο του Έκτακτου Συμβουλίου Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια και της πρόσφατης Συνόδου στην Πάφο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των θέσεών τους. 

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE