Κόντρα στη Βουλή για το Πολυτεχνείο και τη Χούντα | Σχόλιο του Συρίγου άναψε φωτιές

Share on:

“Το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομιμάτων της και κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής, είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονομένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από την πλειοψηφία του λαού όταν χρειαζόταν, όταν υπήρχε η Χούντα, έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Δηλαδή πότε; Μετά το ’74. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς με καθυστέρηση ετών το αντιστασιακό μας καθήκον” είπε αρχικά.

“Δημιουργήθηκε λοιπόν μια πολιτική μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντίστασης απέναντι στην δικτατορία” πρόσθεσε.

“Το «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73» λόγω του μύθου που δημιουργήθηκε, μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού να θεωρεί ότι η χούντα έπεσε το ’73 εξαιτίας του Πολυτεχνείου. Στην πραγματικότητα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, μια πολύ σκληρότερη φάση της δικτατορίας” ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Στη συνέχεια αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης όπως η κ. Αναγνωστοπούλου διαμαρτυρήθηκαν ενώ ο κ. Συρίγος συνέχισε την ομιλία του. Ο προεδρεύων την κάλεσε να περιμένει την σειρά της και να μην διακόπτει. “Στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν φιμώνεται κανένας” είπε ο κ. Αθανασίου.

Η απάντηση Βούτση, Σκουρλέτη και Παφίλη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης σχολίασε ότι ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το ανιστόρητο αφήγημα στην αίθουσα της Βουλής.

“Τον καλώ να αφαιρέσει αυτά που είπε στην αρχή. Γνωρίζετε κ. Συρίγο ότι στη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις από την κηδεία του Παπανδρέου μέχρι και το ’74, πέραν του Πολυτεχνείου, των εξεγέρσεων σε όλα τα Πανεπιστήμια στην ίδια φάση. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις και υπήρχαν ξερονήσια ή άνθρωποι που είχαν πάει στο εξωτερικό, μαζικότατα, που φυλάγανε τους ανθρώπους της Αριστεράς και όχι μόνο -όλου του πολιτικού φάσματος- που δεν μπορούσαν να κατέβουν στον δρόμο. Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας υφυπουργός της Παιδείας να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη περίοδο, για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα, είναι άκρως απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο” απάντησε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε ότι δεν θα έπαιρνε τον λόγο αν δεν ήταν προσβλητική για το κοινοβούλιο η τοποθέτηση του κ. Συρίγου.

Οργισμένη ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, που σημείωσε πως θα έπρεπε “να νιώθει ντροπή ο υφυπουργός για όλα όσα συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο”, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο.

“Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο” κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE